Anušić za 7Dnevno: ‘Uprava Megglea je prije 6 mjeseci donijela odluku o zatvaranju, ali su šutjeli’

Patrik Macek/PIXSELL

Odmah nakon objave iz Megglea o gašenju proizvodnje u Osijeku uz otpuštanje 160 radnika, čime je ugroženo i oko 2000 malih proizvođača mlijeka, kontaktirao sam predsjednika Uprave Megglea u Njemačkoj Mathiasa Oetella i zatražio sastanak na što je Oetell poručio da je spreman sjesti za zajednički stol – rekao je u izjavi za Dnevno osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

“U međuvremenu sam kontaktirao sve tvrtke u Hrvatskoj koje bi mogle preuzeti proizvodnju i preradu mlijeka kako bismo malim proizvođačima osigurali otkup mlijeka i egzistenciju. Razgovarao sam i s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i dogovoreno je da ćemo se svi sastati u ministarstvu u utorak u 13 sati”, najavio je Anušić.

Anušić pri tom navodi da je uprava Megglea odluku o gašenju proizvodnje u Osijeku donijela još prije šest do sedam mjeseci, ali su šutjeli i nisu htjeli komunicirati s javnosti iako se, kaže, u Slavoniji već šuškalo o zatvaranju mljekare, dodavši da su mogli zatražiti pomoć lokalne samouprave i Vlade u iznalaženju rješenja.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić u jučerašnjoj je izjavi za Dnevno, pak, optužio Meggle da je oborio otkupnu cijenu mlijeka i uništio 50 tisuća malih proizvođača.

“U vrijeme ministra Čobankovića bilo je 64 tisuće domaćih proizvođača mlijeka i imali smo operativni program za mljekarstvo, a cijena otkupa mlijeka iznosila je između 4,5 i 4,8 kuna. Onda je Meggle srušio otkupnu cijenu mlijeka, 50 tisuća malih proizvođača je zatvoreno, a 200 tisuća ljudi ostalo je bez egzistencije!”, navodi Mlinarić dodavši da je propali hrvatski Agrokor bio “kakav-takav nositelj domaće poljoprivredne proizvodnje”.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI