ANUŠIĆ SMATRA DA ORBAN IMA DUGOROČNI PLAN: ‘Hrvatska je izložena kontinuiranom revizionizmu povijesti’

Foto: Vlado Kos/Cropix

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić komentirao je izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana.

Podsjetimo, Orban je, referirajući se na jadransku obalu, rekao “da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku”.

“Te izjave nisu od jučer niti od Viktora Orbana niti od mađarske politike. Od 1842. od Lajoša Košuta preko Khuen-Héderváryja pa evo danas do Orbana, to su kontinuirane izjave koje su jasna pretenzija Mađarske na teritorij Republike Hrvatske. Već nekoliko puta sam komunicirao s mađarskim veleposlanikom i pitao otvoreno zbog čega se kontinuirano stavljaju karte Velike Mađarske i svojata hrvatski teritorij. On je rekao da ništa od toga nije zlonamjerno, da je to njhova povijest i da se oni njome ponose. Rekao sam da smo nedavno završili krvavi rat koji je započela velikosrpska agresija koja svojatala isti teritorij. Zbog čega to raditi sada, komunicirati, danas u 21. stoljeću. Mislim da je to toliko kontrapraproduktivno, da se ne može politički ni objasniti”, rekao je Anušić, objavio je N1.

Istaknuo je da je Hrvatska izložena kontinuiranom revizionizmu povijesti.

Anušić je naglasio kako “Orban ima dugoročni plan”.



“Ima dvotrećinsku potporu i kad vidite da dobije takvu potporu s pretenzijama na hrvatski teritorij onda se svi moramo zabrinuti. Nitko nije vjerovao da će Putin krenuti na Ukrajinu. Kad je krenuo, mislilo se da će samo na Krim, Donbas, ali dogodilo se to da su granatirani i Kijev i Lavov skroz na zapadu zemlje. Krenuli su u totalni napad na Ukrajinu, nitko se tome nije nadao i u trenutku kada se to dogodi nema više opravdanja nismo znali”, rekao je.

Dodao je kako “Hrvatska ima potencijal i može biti europski Izrael”.

“Prvenstveno, gospodarski smo s većim potencijalom od Izraela, brojčano smo tu otprilike slično. U sličnom smo okruženju kao Izrazel, kad govorimo o opasnosti i našoj povijesti i nove geopolitičke podjele i trebamo se vojno i na svaki drugi način jačati i osnažiti. Moramo biti europski Izrael. Moramo biti spremni sami sebe braniti ako to bude potrebno. Drugo, ako ste jaki gospodarski i vojno nikome neće pasti napamet ni davati ovakve izjave, a kamoli vas napasti”, zaključio je Anušić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI