ANTRAKS U LONJSKOM POLJU! Goveda uginula od teške zarazne bolesti!

Pixabay

Kod uginulih goveda na području Parka prirode “Lonjsko Polje” potvrđena bolest bedrenica (antraks), potvrdilo je u subotu Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo je izvijestilo da je, s obzirom da je na području Parka prirode “Lonjsko Polje” pašnjaka Osekovo uginuo veći broj životinja, a uginućima je prethodila pojava neuroloških kliničkih znakova, odredilo razudbu lešina dvije uginule životinje i uzimanje uzorka za laboratorijsku dijagnostiku u svrhu isključivanja bedrenice i uzimanje uzoraka mozga u svrhu isključivanja bjesnoće i goveđe spongiformne encefalopatije.

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, uginulo je 107 goveda, a četvero ljudi je zaraženo.

Razudbu lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja proveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Ministarstvo je u subotu zaprimilo rezultate razudbenog nalaza, kao i rezultate provedenih laboratorijskih pretraga, kojima je kod uginulih goveda potvrđena bedrenica.

U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata provode se daljnje aktivnosti i mjere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode “Lonjsko Polje”, u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti, piše u priopćenju.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI