Ankica Mamić: Plenković i Milanović bi htjeli primiriti retoriku

N1

Politička analitičarka Ankica Mamić osvrnula se na susret predsjednika Republike Zorana Milanovića i mandatara Andreja Plenkovića koji se odvio jučer u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske. Naime, predsjednik je i jučerašnjim susretom odbio preveliku ceremonijalnost.

“Mislim da je to stil koji novi predsjednik želi provoditi, a koji je započeo s inauguracijom”, kazala je Mamić i dodala:

“To je naprosto njegov stil i mislim da predsjednik želi biti jednostavan.”

Ističe, međutim, primirenje retorike. “Obojica su rekli da će razlike među njima postojati. Kada je izabran Milanović, Plenković je govorio da će to biti tvrda kohabitacija, da će možda naglašavati razlike. Jučer smo vidjeli da su obojica htjeli primiriti retoriku. Milanović je u tome bio jako eksplicitan, rekao je jučer da je on u pasivnom položaju”, kaže Mamić.

Komentirala je i strukturu nove Vlade. Jasno je da premijer nije bio zadovoljan nečijim radom ako oni više nisu ministri, recimo, kao ministrica Bedeković. Ali je iznenađuju dvije stvari oko izbora – činjenica da je Darko Horvat ostao u Vladi jer se prije spominjao kao izbor desne struje u HDZ-u te činjenica da ministar Tomislav Ćorić neće biti potpredsjednik Vlade.



“Ako netko dobro radi svoj posao nema ga razloga mijenjati. Pretpostavljam da je premijer očekivao više u ovim resorima poput ministarstva socijalne politike i da je odlučio dati priliku novim ljudima”, kaže Mamić i dodaje:

“Za Ćorića je bilo razvidno da ostaje kada je uočeno da je on autor gospodarskog programa HDZ-a. Ono što mene malo iznenađuje, ukoliko je točno, ostanak Darka Horvata u Vladi. Očito premijer nije bio zadovoljan njegovim radom u Ministarstvu gospodarstva, a kada je on došao bila je percepcija da je on čovjek desne frakcije u HDZ-u, tj- Milijana Brkića. Sada Brkić nije nikakav faktor u HDZ-u.”

“Čudno je i da Ćorić nije potpredsjednik Vlade, s obzirom na to da će voditi to megaministrastvo i činjenice da će ekonomske teme biti izrazito važne najesen”, dodaje.

Što se Borisa Miloševića kao potpredsjednika Vlade tiče, Mamić smatra da je to izrazito dobra odluka te da je došlo vrijeme za pomirenje, piše N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI