ANDROVIĆ JE POVRIJEĐEN I RAZOČARAN: Plenković rješava problem ministara aferaša, ali otvara novi, unutarstranački problem

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Baš kada su se ponadali da se preko Igora Androvića vraćaju na nacionalnu političku scenu, plan virovitičko-podravskih HDZ-ovaca se izjalovio. Još do prije desetak dana, mladi i perspektivni virovitički župan slovio je kao jedan od potencijalnih ministara u dugo najavljivanoj rekonstrukciji Vlade, on je u redove premijera Andreja Plenkovića trebao ući kao nova, mlada snaga HDZ-ove desnice, ali i kao zamjena za ministricu regionalnog razvoja Natašu Tramišak, koja se premijeru zamjerila kada je za navodne prijetnje koje je primala doznao iz medija, a ne osobno od ministrice koja je na glasu kao miljenica osječko-baranjskog župana Ivana Anušića. 

Politika balansa

Anušićev utjecaj u HDZ-u teško je osporiti, on je potpredsjednik stranke, ali i političar koji se osobno izborio za svoju poziciju, kako brojem glasova osvojenih na parlamentarnim izborima, tako i brojem glasova koje je osvojio na lokalnim izborima. No kada je o glasovima riječ, ne zaostaje previše ni mladi Andrović, štoviše, virovitička županija godinama je HDZ-ov bastion i jedna od neupitnih baza vladajuće stranke. Poznato je da je to kraj u kojem dominiraju HDZ-ov prvi čovjek Hvidre Josip Đakić, ali i bivši ministar policije, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, koji slovi kao jedan od najdugovječnijih gradonačelnika u državi. Ne samo da je Kirin dugovječan, on u Virovitici praktički nema konkurenciju, grad je u njegovu mandatu oživio, realiziraju se veliki i značajni projekti, a Kirin i Andrović nikada ni jednu riječ nisu izgovorili protiv premijera Plenkovića pa su sada kada je postalo jasno da od Androvićeve pozicije u Vladi neće biti ništa, s razlogom razočarani. Kako tvrde naši sugovornici iz Vlade, Andrović je, nakon što je od Đakića preuzeo županijsku organizaciju stranke, doista razvio svoje ambicije, osobno se zbližio s premijerom Plenkovićem te je od ove rekonstrukcije imao velika očekivanja. Kada ga se počelo spominjati u kontekstu rekonstrukcije, on i Kirin uistinu su vjerovali da je to završena priča, a onda im je Plenković okrenuo leđa kako se ne bi zamjerio utjecajnom potpredsjedniku stranke Anušiću, čiju je kolegicu Tramišak nakon svega ipak odlučio ostaviti na ministarskoj poziciji. Iako se Đakić udaljio od svojih virovitičkih kolega, u maniri one da su politički sinovi prerasli svojeg političkog oca, jasno je da ni u HDZ-u ni u Plenkovićevoj vladi virovitički HDZ-ovci danas ne uživaju status kakav bi trebali uživati s obzirom na broj glasova koje donose stranci, ali i s obzirom na stabilnost koju jamče premijeru Plenkoviću.

U prvoj Plenkovićevoj vladi kao kadar iz virovitičkog kraja sjedio je bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, no njega ionako u svoje redove nije privukao Plenković, nego njegov prethodnik Tomislav Karamarko. Kako Tolušić i Plenković nisu bili “na istoj liniji” tako mu se Plenković zahvalio na suradnji i ispratio ga iz svoje prošle vlade, a onda se Tolušić, razočaran načinom na koji mu je Plenković uručio ostavku, na unutarstranačkim izborima priključio suprotnoj strani, ulazeći u tim nesretnog Mira Kovača, koji na koncu nije uspio realizirati svoje ciljeve i preuzeti vodstvo stranke, baš kao što to nije pošlo za rukom nikomu iz njegova tima. Kada je uvidio da je poražen, Tolušić se povukao iz politike i okrenuo vlastitoj vinariji.

Kratko je u prošloj Plenkovićevoj vladi na poziciji ministrice sjedila zaboravljena Vesna Bedeković iz virovitičkog kraja, no kako je u Vladu došla kao anonimka, tako je iz Vlade i nestala. Danas je tek saborska zastupnica vladajuće stranke, no njezina izlaganja dosad nisu uspjela privući pozornost. Pozornost HDZ-ovaca zato je nedavno privukao Tolušićev nasljednik u županiji – Igor Andrović, čiji je ulazak u Vladu spriječio unutarstranački sukob HDZ-ovih organizacija, pri čemu se Plenković ponovno, tko zna koji put, odlučio na takozvanu politiku balansa, zamjerajući se ljudima s terena koji odrađuju korektan posao. Mladi Andrović poziciji u Vladi nadao se među ostalim i zbog bliskosti s Plenkovićem, međutim, upućeni u virovitičkom HDZ-u kažu kako on možda bez fotelje u Vladi nije ostao zbog problema unutar stranke, nego zbog njegovih i Kirinovih ranijih nesuglasica s Đakićem, što je s druge strane teško objašnjivo jer je Plenković taj koji donosi finalnu odluku.



Poznato je da je na posljednjim lokalnim izborima Kirin mandat u Virovitici obranio još u prvome krugu izbora, a u prvome krugu bez puno problema pobjedu je odnio i župan Andrović koji, za razliku od Anušića, ni u jednom nacionalnom mediju nije bio eksponiran kao jedan od pobjednika lokalnih izbora. Premda su se Đakić, Kirin i Andrović formalno za lokalne izbore držali skupa, još od tada datira priča o tome kako je situacija među moćnim virovitičkim trojcem daleko od idealne. Nije tajna da je Kirin godinama na čelu gradskog virovitičkog HDZ-a, dok je Đakić godinama upravljao županijskom organizacijom stranke, njih su dvojica na taj način preraspodijelila snage pa nije bilo potrebe za sukobima, ali su Đakić i Kirin s vremenom zahladili odnose, a paralelno s time porasle su Androvićeve ambicije. Problemi koji su ovdje nastupili kadrovske su naravi, a počeli su zbog toga što je Đakić inzistirao na tome da nakon lokalnih izbora zadrži status nedodirljivog na razini županije pa je na liste za lokalne izbore gurao svoje kadrove, nastojeći zaobići Kirina koji je smatrao da i on ima pravo biti dio tih kadrovskih križaljki, na što Đakić nije pristajao. Đakića je posebno iživciralo Androvićevo soliranje, ali i njegovi tajni sastanci s Plenkovićem, na kojima je premijera upozoravao na Đakićevu mrežu koja destruktivno djeluje na županijsku organizaciju. 

 

Mnoštvo nezadovoljnika

U Plenkovićevoj vladi za Androvića, kako zasad stvari stoje, nema mjesta, a tko je i zašto lobirao protiv njega i u njegovu krugu, zasad ostaje na razini nepoznanice. Skepsa se u svakom slučaju uvukla među HDZ-ovce, unutar stranke je sve manje prijatelja, a sve više onih koji se bore za vlastite interese i pozicije, što dugoročno za HDZ-ovu političku budućnost nije i ne može biti dobro. Iza Plenkovićeve rekonstrukcije Vlade ostaje mnoštvo nezadovoljnika i lokalnih šerifa koji su se baš poput Androvića nadali ministarskoj fotelji. Ostavljajući za sobom takve kadrove, Plenković rješava problem ministara aferaša, ali otvara novi, unutarstranački problem, stvarajući od potencijalnih saveznika i ljudi koji nisu bili problematični neprijatelje, što nije dobro ni za njegovu političku budućnost. Nema se Andrović čemu nadati u aktualnoj vladi, ali izgleda da se ni Plenković više ne može nadati potpori virovitičko-podravskog HDZ-a koji mu je dosad donosio samo pobjede na izborima, bez puno polemike, medijskog eksponiranja i hvalisanja kakvom su skloni brojni drugi, manje uspješni članovi stranke i šefovi lokalnih organizacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI