ANALITIČAR OBJASNIO DOKTRINU RUSA: ‘Takav rat je uvijek brutalan, ta bitka bit će jedna od povijesnih’

Foto: Screenshot N1

Umirovljeni general Hrvatske vojske Slavko Barić analizirao je DORH-ovo izvješće o padu drona i napredovanje ruskih snaga u Ukrajini.

Najprije se osvrnuo na pad bespilotne letjelice na glavni grad jedne od članica NATO-a. “Komunikacije je otpočetka bila na pogrešnoj razini, želja za ekskluzivom nije dala prostora ekspretima”, rekao je Barić i nastavio:

“Ako nemamo odgovore zovemo stručnjake izvana, to je nešto što je legitimno. Nećemo dobiti sve odgovore koje bismo mogli dobiti da je mirnodopsko doba. Najvažnije što možemo učinit kod ovakvog sagledavanja je da naš sustav danas-sutra odgovori na ovakve incidente. Puno je tu nepozanica, a pokušava se doći do suvislog odgovora”, kazao je za N1.

Nije suština u tome je li bilo eksploziva, nego koliko smo spremni naći vremena za odgovore, komunicirati sa susjedima… Veći je problem Mađarske i Rumunjske jer nisu reagirali na vrijeme i javili NATO centru.”

Kaže da za avio-bombu bez eksploziva nije nikada čuo. “Malo mi je čudno da bi netko košuljicu bombe slao s eksplozivom koji je nepoznat. Ne znam da postoje takvi nepoznati eksplozivi. Vjerojatno će se to i dalje razmatrati. Pouka je da nismo bili spremni za ovakav incident. Slažem se, da je bilo 120 kilograma eksploziva, možemo govoriti o terorističkom aktu, o povredi suvereniteta. Međutim, mi nemamo jasne doakze koliko i kakav je eksploziv bio, ni da je došlo do aktiviranja tog eksploziva. Sreća je da nije bilo žrtava, ali organizirane države ne mogu svoju sigurnost zasnivati na sreći”, istaknuo je Barić.Istaknuo je kako je strateška važnost Mariupolja iznimno velika za Rusiju. “Mariupolj je strateški izuzetno važan jer spaja dvije pokrajine, što znači kopnenu komunikaciju prema Krimu. Na taj način dobivate kontinuitet transporta, dostavu logistike, izvlačenje tehnike, imate kompaktan teritorij i svoju crtu obtrane šaljete prema liniji razdvajanja. Trenutno ne postoji komunikacija jer se borbe još uvijek vode. Svele su se na usko područje samog grada i potrajat će sve dok postoje sredstva”, pojasnio je, dodavši da je to težina rata u naseljenom mjestu.

“Takav rat je uvijek brutalan kada znamo da se doktrina rata na ruskoj strani zasniva na čistoj primjeni sile, što je potvrđeno i u ratu u Siriji, gdje su uporabili izuzetno velike i jake projektile, uništavali zgradu po zgradu pa ulazili sa pješaštvom. Međutim, ovo je veoma velik grad.

Nažalost, ovo ne može potrajati dugo. Branitelji Mariupolja pokazali su otpornost i žilavost, pružili veliki otpor i nanijeli dosta gubitaka. Kada bi to uspoređivali s Vukovarom, i Mariupolj je kupio vrijeme za ostatak ukrajinskih snaga. Bitka za Mariupolj bit će jedna od povijesnih, to je izuzetna žrtva ukrajinskog naroda”, rekao je umirovljeni general.

Bitke su se preselile na istok Ukrajine.

“Rusi žure da bi preduhitrili topljenje i stvaranje blata. Treba očekivati izuzetno jaki udar. Elitne snage ukrajinske vojske, oko 40.000 ljudi, koje imaju ratno iskustvo, teren je ravničarski što je izuzetno nepogodno za sve i pitanje koliko i koje tehnike stižu sa Zapada da bi Ukrajincima osigurali obranu koja će biti jako teška.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI