ANALITIČAR O ŠKORINOJ KANDIDATURI: ’To je ogromni kapacitet o kojemu HDZ-ov zalutali kandidat može samo sanjati, pobjeda mu treba da zadrži stranku’

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kandidatura Miroslava Škore za gradonačelnika Zagreba, doduše neslužbena, izazvala je niz reakcija, no čini se, takav razvoj situacije nije nimalo neočekivan niti iznenađuje.

Tomislav Stipić, politički analitičar i kolumnist portala Otvoreno.hr za Dnevno govori kako je ovakav rasplet predvidio tek par sati nakon smrti Milana Bandića u tekstu na linku.

“Naprosto je nemoguće da se ne pojavi niti jedan ozbiljan kandidat desnice u odsustvu Milana Bandića, koji je uspješno ’predstavljao’ i desnicu i ljevicu, ali u zadnjih 10 godina više desnicu. Miroslav Škoro ovime postaje najozbiljniji kandidat desnice i desnog centra na svibanjskim izborima i prilično dobro stoji. Vidjet ćemo u kojem će smjeru voditi kampanju, ali Škori se sada otvara prostor da, uz nezadovoljno biračko tijelo HDZ-a, potakne i Bandićeve birače, koji bi inače apstinirali, da mu daju glas. To je ogromni kapacitet o kojemu HDZ-ov zalutali kandidat može samo sanjati, čak i uz svesrdnu pomoć Andreja Plenkovića. Upravo to je najveća prilika Škore, da zapravo odnese pobjedu pred Andrejem Plenkovićem jer njemu su ovi izbori jako bitni, pogotovo zato jer ga je Bandićeva smrt zaskočila i sad u kampanju ide s fejk kandidatom”, rekao je pa dodao: “Miroslavu Škori dobro leži populizam, što je bila glavna odlika Bandića, ako uspije svoje desničarske prijatelje držati po strani, mogao bi doprijeti i do dijela umjerenog građanskog desnog centra, a u tom slučaju drugi krug se čini kao realna mogućnost. Škori uspjeh na ovim izborima treba da zadrži stranku na okupu, u slučaju da pobijedi, Plenković će biti u panici. Izvorno biračko tijelo i članovi HDZ-a nisu na istoj valnoj dužini s Plenkovićevom vizijom light verzije HDZ-a kojemu je strateški partner SDSS, ako Škoro napravi trijumf, nezadovoljnici u HDZ-u krenut će na Plenkovića i to može označiti početak političkog kraja Andreja Plenkovića”.

“Međutim, Škoro je sada zaigrao rulet u kojem mora dobiti. Poraz, pa makar i ušao u drugi krug, za njegovu stranku gotovo sigurno znači kraj. Zato će HDZ učini sve da Tomašević dobije izbore, jer eventualnom pobjedom Klisovića, ojačao bi SDP, što predsjedniku HDZ-a nikako ne odgovara, eventualnom pobjedom Škore, Plenkovićeva koncepcija HDZ-a doživjela bi poraz i mogao bi si početi tražiti neko birokratsko mjesto u Bruxellesu. Ovi lokalni izbori odredit će mnoge sudbine, Miroslav Škoro za sada svoju drži u vlastitim rukama”, zaključio je Stipić.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI