AMERIKA JE NAPADNUTA PRIJE DVADESET GODINA: Svijet je u užasu gledao kako se avioni zabijaju u zgrade Svjetskog trgovačkog centra

Sjedinjene Američke Države napadnute su 11. rujna 2001. godine.

Napad je počeo u 8 sati kada se u zračnim lukama u Bostonu, Washington-Dullesu i Newarku, 19 džihadista bliskih Al Qaidi, većinom državljana Saudijske Arabije, ukrcalo u avione.

Boeing 767 American Airlinesa koji je poletio u 7.59 sati iz Bostona za Los Angeles s 92 putnika uključujući petoricu otmičara. Bilo je točno 8.46 kada je udario u sjeverni toranj zgrade WTC-a u New Yorku, između 93. i 99. kata.

U 9.03 sati tadašnji predsjednik George W. Bush doznao je od svojeg šefa kabineta da je “Amerika napadnuta”. U kratkoj izjavi kazao je da je riječ o terorističkom napadu.

U to se vrijeme drugi zrakoplov, let 175 United Airlinesa, zaletio u drugi neboder, između 77. i 85. kata.



Američka agencija za zračni promet (FAA) u 9.25 sati zatvorila je zračni prostor i zabranila polijetanja zrakoplova, prvi put u povijesti. Zabrana je stigla prekasno za let 77 American Airlinesa koji je u rukama petorice otmičara već krenuo prema Washingtonu.

Bilo je 9.37 sati kad je let 77 s 53 putnika i šestero članova posade udario u zapadno pročelje Pentagona, najsigurnije zgrade na svijetu.

Zabrana letenja stigla je prekasno i za let 93 United Airlinesa, koji je iz Newarka u New Jerseyju krenuo za San Francisco. Bio je iznad Ohija kada su četiri otmičara, koja su sjedila u prvom razredu, upala su u pilotsku kabinu kako bi zrakoplov skrenuli prema Washingtonu. U njemu je bilo 33 putnika i sedmero članova posade koje su otmičari prisilili da se premjeste u stražnji dio zrakoplova. Mnogi su nazvali bližnje mobitelima, doznavši u međuvremenu da su se dva oteta zrakoplova zaletjela u WTC.

Skupina putnika odlučila je napasti kokpit, ali su prvo čekali su da zrakoplov dođe iznad ruralnog područja. Borba je trajala šest minuta. Otmičari su im pokušali prekinuti opskrbu kisikom te su nagnuli zrakoplov kako bi putnici izgubili ravnotežu. Svjesni da neće stići do Washingtona, zabili su se u tlo nad šumovitim područjem na zapadu Pennsylvanije, 250 kilometara od Washingtona, točno u 10.03 sati.

Tadašnji gradonačelnik New Yorka, Rudy Giuliani, pozvao je sugrađane da “ostanu mirni i ako je moguće napuste donji Manhattan”. U pomoć su priskočili deseci brodova koji su evakuirali do 500.000 ljudi. Tisuće drugih su hodale, ponekad satima, bježeći prema mostovima.

Bush se u međuvremenu uputio u Washington predsjedničkim zrakoplovom Air Force One, ali je morao promijeniti plan pošto glavni grad nije bio siguran te na kraju sletio u zračnu bazu u Louisiani.

U međuvremenu su se tornjevi blizanci urušili i za sobom odnijeli i spasitelje koji su pomagali nastradalima.

Bush se u 20.30 sati se obratio javnosti i otkrio kako je poginulo nekoliko tisuća ljudi. Točno 2753 u WTC-u, 184 u Pentagonu i 40 u Shanksvilleu.

“Nitko od nas neće zaboraviti taj dan, ali idemo dalje i branit ćemo slobodu i sve što je dobro i pravedno u našem svijetu”, rekao je tada Bush. Posljedice toga osjete se i danas, naročito u Afganistanu.

Žrtve se još broje. Istražitelji su 08. rujna 2021., identificirali još dvije osobe ubijene u WTC-u 11. rujna, prenosi Guardian.

Ured glavnog medicinskog istražitelja u New Yorku rekao je da je DNK analizom identificirao Dorothy Morgan i muškarca čije se ime skriva na zahtjev njegove obitelji. Oni postaju 1646. i 1647 žrtva. Od 2753 osobe ubijene u napadu, njih 1106 ostaje službeno nepoznato.

Jedna od najteže ozlijeđenih preživjelih je Lauren Manning koja je zadobila opekline na više od 80% tijela. Lauren je upravo ušla u Sjeverni toranj WTC-a kada se prvi avion zabio u zgradu.

“Začuo se ovaj nevjerojatno glasan, prodoran, zvižduk, a trenutak kasnije me zahvatio plamen. Bol je bila neprocjenjiva, snažna, prodirala je sve dublje i dublje. Živa sam gorjela”, ispričala je Lauren.

Istrčala iz tornja preko ceste prije nego što je pala i otkotrljala se na travu gdje joj je u pomoć priskočio muškarac. Dok je ležala teško ozlijeđena, promatrala je kako se avion zabija u južni toranj WTC-a.

Vidjela je ljude kako padaju s nebodera, znajući da su njeni kolege zarobljeni na gornjim katovima. Tog je dana ubijeno svih 658 zaposlenika njene tvrtke. Lauren je bila u komi tri mjeseca, a oporavak od ozljeda trajao je gotovo deset godina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI