Američki ministar obrane: ‘Rat sa Sjevernom Korejom bio bi katastrofalan’

Department of Defense

Washington pak smatra režim u Pyongyangu "najopasnijom prijetnjom miru i sigurnosti"

Sjedinjene Države i njihovi saveznici pobijedili bi u ratu sa Sjevernom Korejom, ali bi on bio “katastrofalan” za civile na tom području, ocijenio je u četvrtak američki ministar obrane Jim Mattis.

“Bio bi to katastrofalan rat, ponajviše za nedužne ljude”, pa tako “vrlo vjerojatno i u Japanu”, ocijenio je ministar pred kongresnim odborom. “Činimo sve što je u našoj moći kako se to ne bi dogodilo i kako bismo to riješili diplomatskim putem”.

Sjevernokorejci su na granici nagomilali topništvo i projektile kojima mogu gađati Seul i koji bi najvjerojatnije prouzročili “strašnu štetu” u južnokorejskoj prijestolnici prije nego bi bili uništeni, dodao je. “Takav rat mi zapravo ne želimo”.

Sjeverna Koreja želi razvijati nuklearne projektile kojima može gađati američki kontinent.

Washington pak smatra režim u Pyongyangu “najopasnijom prijetnjom miru i sigurnosti”.



Američki predsjednik Donald Trump se nakon izbora okrenuo Pekingu tražeći od njega da obuzda nuklearne planove Pyongyanga kojemu je glavni saveznik.

“Kina je pozitivno odgovorila u nekim aspektima”, ocijenio je Mattis, podsjetivši da je Peking prošlog tjedna glasovao za UN-ovu rezoluciju kojom se uvode sankcije za 14 sjevernokorejskih čelnika.

Bit će to među glavnim pitanjima o kojima će Mattis i državni tajnik Rex Tillerson idućeg tjedna u Washingtonu razgovarati  s kineskim kolegama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI