AMERIČKE SIGURNOSNE SLUŽBE: Rusija, Kina i Iran utjecali su na naše izbore!

twitter

SAD su također objavile kako je podignuta prva optužnica protiv jedne Ruskinje za miješanje u izbore 2016

Rusija, Kina i Iran pokušavaju utjecati na glasače ususret američkim izborima ove godine i 2020., stoji u zajedničkoj izjavi američkih obavještajnih i sigurnosnih službi objavljenoj u petak.

SAD su također u petak objavile kako je podignuta prva optužnica protiv jedne Ruskinje za miješanje u izbore 2016.

Potpisnici zajedničke izjave tvrde kako su navedene države pokušale “narušiti povjerenje u demokratske institucije”, ali nisu podastrijeli konkretne dokaze o spomenutim kampanjama.

Strana umiješanost u američke izbore prijetnja je našoj demokraciji, a identificiranje i sprječavanje ovakvog miješanja glavni je prioritet savezne vlade”, navodi se u izjavi.

Neprijatelji ciljaju na američke izbore kako bi razdvojili SAD po političkim pitanjima te utjecali na donošenje ključnih odluka koje su u njihovom nacionalnom interesu”, dodaje se.Američke agencije ukazale su na kampanje na društvenim mrežama koje jačaju razdor, te na materijale koje su objavili ruski državni mediji na engleskom jeziku, Russia Today i Sputnik.

Američke obavještajne službe u velikoj mjeri vjeruju da je Rusija pokrenula kampanju kako bi utjecala na ishod izbora 2016. godine, a trenutno je u tijeku istraga o tom pitanju koja je u petak iznjedrila prvu optužnicu.

Ruskinja Elena Aleksejevna Husjanova (44) optužena je da je bila dio operacije koja je vođena iz Sankt-Peterburga i čiji je cilj bio dovesti do napetosti u američkom društvu, uz potporu radikalnim skupinama, kaže se u priopćenju ministarstva pravosuđa.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI