AMERIČKA RATNA GRDOSIJA UPLOVILA U SPLIT! Do sada nam dali 4,5 milijardi kuna vojne pomoći, izgleda doista impresivno

Screenshot/yt

Zapovjedni brod Šeste flote SAD-a, USS Mount Whitney (LCC 20) od petka je u posjetu Splitu, a njegov zapovjednik poručio je u subotu da je partnerstvo SAD-a i Hrvatske na kopnu i moru ključno za vojnu suradnju i zajedničku sigurnost dviju zemlju.

U petak su bili u posjetu Brodograđevnoj industriji Split, a danas su taj brod američke ratne mornarice razgledali novinari. Otpravnik poslova Mark Fleming kaže da im je drago što su doplovili u Split i istaknuo kako je obrambena suradnja između Sjedinjenih Država i Hrvatske kamen temeljac bilateralnih odnosa.

“Posljednjih deset godina američka vojna pomoć Hrvatskoj dosegla je približno 4,5 milijardi kuna, što je više od 700 milijuna dolara, za obuku, opremu, izgradnju infrastrukture i specijaliziranog vojnog obrazovanja. Otkako se Hrvatska prije 12 godina pridružila NATO savezu američko i hrvatsko vojno osoblje zajedno su služili od Afganistana preko Iraka do Kosova. Partnerstvo SAD-a i Hrvatske na kopnu i moru ključno je za vojnu suradnju i zajedničku sigurnost naše dvije zemlje u NATO-u”, rekao je Fleming.

Kako se moglo čuti, brodovi američke mornarice često se zaustavljaju u Hrvatskoj radi održavanja i uzajamnih sigurnosnih operacija. Rijeka je središte američko-hrvatske suradnje i od 2011. godine ima ekonomsku korist od gotovo 900 milijuna kuna ugovorenih usluga američke mornarice. Ove godine tri su američka broda bila privezana u brodogradilište u Kraljevici na redovitom održavanju.

U travnju ove godine ronioci američke mornarice za uklanjanje eksplozivnih naprava (EOD) održali su u Pomorskoj bazi Lora u Splitu obuku o humanitarnom protuminskom djelovanju podvodnom timu EOD-a Hrvatske ratne mornarice (HRM), te krenuli u projekt američkog vodstva za razvoj postrojenja za obuku EOD-a koji će HRM- u omogućiti provođenje humanitarnog razminiravanja svih voda u svom području odgovornosti.



Zapovjednik Šeste flote SAD- a, viceadmiral Gene Black ustvrdio je da Hrvatska stoji kao važan saveznik NATO-a, olakšavajući u inozemstvu održavanje naprijed raspoređenih brodova američke mornarice.

“Hrvatska brodogradilišta su svjetske klase i mogućnosti protuminskih mjera osiguravaju stalnu pomorsku prisutnost i sigurnost u cijeloj regiji”, dodao je Black.

Dave Pollard zapovijeda USS Mount Whitneyem i rekao kako je riječ o zapovjednom brodu na kojem se nalazi komunikacijski i zapovjedni centar u kojem nadgledaju cijelo područje pokrivanja Šeste flote što znači Mediteran, Baltičko, te Sjeverno more.

Zahvaljujući tome mogu uspostaviti vezu sa bilo kim, pa čak i telefonski dobiti Joea Bidena. Brod plovi već punih 50 godina, na njemu je čak 33 posto žena koje imaju razne činove, ali i određen broj mornara u civilnoj službi za američku vojsku. Brod raspolaže malom bolnicom, a nema znatnije naoružanje pa ga štite drugi brodovi.

Suradnja dviju vojski donosi sigurnost i prosperitet
“Suradnja američke i hrvatske vojske i dijeljenje istih vrijednosti donosi sigurnost, stabilitet i prosperitet ove regije”,ocijenio je Pollard, otkrivši kako neki od njih već obišli Split koji im se jako svidio.

USS Mount Whitney je jedan od dva zapovjedna broda američke ratne mornarice koji je dug 195 metara i širok 33 metra s gazom od devet metara, a na njemu se nalazi 400 članova višenacionalne posade.

Nakon odlaska iz Splita počet će LSE 2021 dvotjednu integriranu vježbu zasnovanu na scenariju koji će pružiti vrhunsku obuku na moru i kopnu protiv izazovnih protivničkih snaga. Vježba će pokazati da američka vojska ostaje spremna zbog svojih globalnih operativnih obveza, te je jača zbog svojih saveza.

USS Mount Whitney raspoređen je u talijanskoj luci Gaeta gdje djeluje s kombiniranom posadom mornara i mornaričkih zapovjednika Zapovjedništva vojne pomorske službe na području operacija Šeste flote SAD -a u Europi i Africi.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI