ALKARSKI VOJVODA POZVAO SVE NA CIJEPLJENJE! Na Alci pobijedio mladi debitant

Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

Alkarski vojvoda Boško Ramljak otvorio je današnju, 306. Sinjsku alku te održao znakovit govor.

Nakon što je pozdravio politički i crkveni vrh, kao i naše olimpijce, prešao je na stvar, a posebnu pažnju posvetio je borbi protiv koronavirusa.

“Okupili smo danas da po 306. put našoj Majci nebeskoj i pradjedovima u čast upriličimo jedinstvenu u svijetu Sinjsku alku, za zahvalu i trajan spomen čudotvornoj obrani Sinja protiv mnogo brojnijeg osmanlijskog neprijatelja 1715 godine. Tada naši pradjedovi nisu oklijevali, bez razmišljanja su ustali u obranu „krsta časnog i slobode zlatne“.


Po uzoru na njih ni naša generacija nije oklijevala, tisuće sinova sinjsko-cetinske krajine ustalo je i požrtvovno branilo Domovinu od velikosrpske agresije. Danas smo pred novim izazovom, ovogodišnju Alku održavamo po drugi put u okolnostima borbe cijelog svijeta protiv neprijatelja čovječanstva pod imenom SARS COV–2, ili koronavirusa. Zato neću samo zamoliti za poštivanje epidemioloških mjera – nego sve vas koji me čujete pozivam i molim, da se kao i naši preci pokrenemo i napravimo sve što možemo, ne samo da nam gledalište na idućoj 307. Alci bude puno, nego da zaštitimo živote svih naših starih i bolesnih.

Napravimo ono što je potrebno da počnemo ponovo normalno živjeti i cijepimo se svi koji mogu, steknemo kolektivni imunitet i vratimo ono naše drago „staro normalno“! Osim Corone, najveći problem u Cetinskoj krajini i cijeloj Hrvatskoj je depopulacija. Čestitam i zahvaljujem Vladi Andreja Plenkovića sto se izborila za obilnu financijsku pomoć Republici Hrvatskoj u novom financijskom razdoblju iz EU. Nadam da će kvalitetno ulaganje toga novca u našem kraju, ali i širom hrvatske ne samo zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske nego i motivirati na povratak i one koji su već otišli.Ali moram istaknuti mladima novci jesu važni kao sredstva za normalan život, ali ne i najvažniji. Njima je od svih novaca važnije, da ih se uvažava, poštuje njihovo znanje i vještine i da im se pokaže kako se na njih računa i da će dobiti kvalitetnu priliku, a ne da ih se odbacuje, gura sa strane i gleda neprijateljski kao konkurenciju.

Mi u VAD već smo pokrenuli proces iskrenog pristupa i davanja šanse mladima. I to u interesu budućnosti Alke, Sinja i cijele cetinske krajine. Nadamo se da će nas i druge institucije slijediti u takvom pristupu.

Alkari, ocijenio sam da ste uvježbali junačku desnicu i izoštrili oko sokolovo kako biste na svojim brzim konjima viteški jurišali kopljima na alkarsku metu. Alkarski momci, ponosno stupajte u alkarskoj povorci, baš onako kako su to činile generacije vaših očeva, djedova i pradjedova na ovoj istoj stazi. i neka vam je sritno!”, poručio je Ramljak.

U prvoj trci čak četiri alkara – Ivo Zorica, Petar Tomašević, Josip Čačija i Mihovil Župa – pogodila su u sridu. Nakon druge trke Župa se odvojio od svojih pratitelja, imao je 5 punata, a slijedilo ga je čak sedam alkara s puntom manje.

Župa je u trećoj trci pogodio “u dva” što mu je bilo dovoljno za pobjedu.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Facebook Comments

Loading...
DIJELI