‘ALI MI NI TO NEĆEMO UČINITI’! Orban optužio EU za spolnu propagandu u školama i prisilu Komisije da Budimpešta prihvati njezine sankcije protiv Rusije i otvori granice ilegalnim migrantima

Foto: Vivien Cher Benko/Guliver

Sukob između Viktora Orbana i Bruxellesa se zahuktava. Mađarski premijer je u petak optužio Bruxelles da želi zamrznuti novac namijenjen Mađarskoj “iz političkih razloga”, odnosno politike Budimpešte prema migrantima i njezina protivljenja sankcijama protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Ovakav potez je poduzeo nakon što je Europska komisija u srijedu preporučila da se zamrzne više od 13 milijardi eura europskih sredstava predviđenih za Mađarsku zbog problema s korupcijom u zemlji. Komisija Orbana optužuje za “ucjenu” jer blokira plan zajedničke pomoći od 18 milijardi eura Ukrajini i minimalni korporativni porez.

Pod pritiskom Europskog parlamenta, EK je predložila državama članicama, koje trebaju donijeti odluku do 19. prosinca, da suspendiraju 7,5 milijardi eura iz kohezijskih fondova, što bi trebalo biti isplaćeno Mađarskoj u okviru proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Orban je u razgovoru na javni radio u petak optužio “birokrate u Bruxellesu” da odgađaju provedbu plana za pomoć Mađarskoj “iz očitih političkih razloga”.

“U nekoliko temeljnih pitanja postoje razlike u stajalištima između EU-a i Mađarske i zato (Bruxelles) ne voli mađarsku vladu”, zaključio je.Komisija je s druge strane odlučila potvrditi mađarski nacionalni plan oporavka od pandemije covida-19 (5,8 milijardi eura), ali uz 27 uvjeta. Uvjeti obuhvaćaju 17 mjera za borbu protiv korupcije, kao i reforme za poboljšanje neovisnosti pravosuđa.

“(Bruxelles) zahtijeva otvaranje naših granica migrantima, ali mi to nećemo učiniti, uvođenje u našim školama njihove spolne propagande, ali mi to nećemo učiniti. (Bruxelles) zahtijeva također našu bezuvjetnu potporu sankcijama i ratu (protiv Moskve), ali mi ni to nećemo učiniti”, poručio je mađarski premijer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI