Aleksić usporedio banke s kartelima: Opljačkale su potrošače, a sad rade sve da građanima ne vrate novac!

Marko Todorov/Cropix

Banke su ponovo na meti nezadovoljnih građana, a današnje je prijepodne proteklo u znaku burnih reakcija i napisa koji su uzburkali javnost. Točnije, sve se vrti oko Raiffeisen Banke, koja je nedavno objavila poziv za odabir PR agencije, a u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima. Ništa to možda i ne bi bilo sporno da jedan od zadataka te agencije nije i “vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj“. Index piše kako u pozivu, koji je napisan na engleskom jeziku, doslovno stoji “Putting the pressure on the Constitutional and other Croatian courts”, u RBA banci tvrde kako su tražena “isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke”.

O slučaju koji je izazvao zgražanje javnosti popričali smo s Goranom Aleksićem, saborskim zastupnikom stranke SNAGA, koji se već godinama bori protiv bankarskog miljea.

“Ovo je samo nastavak nepoštenog poslovanja u Hrvatskoj, koji traje dugi niz godina”, smatra Aleksić.

“Banke su svojim PR spinovima u medije plasirale informacije da su sporni krediti u bili zakoniti, a sada je kao ‘šlag na tortu’ došla ova vijest o vršenju pritiska na sudove. To je kazneno djelo, i svaka agencija koja bi prihvatila takav posao, bila bi podložna kaznenom progonu“, istaknuo je saborski zastupnik.

Aleksić smatra kako bi se u priču trebao uključiti i DORH te istražiti ovaj slučaj.



Od prve presude prema kojoj je utvrđena ništetnost kredita u francima, javljaju se svakojaki pokušaji da banke ne vrate novac građanima.

“Od prve pravomoćne presude, banke su upregle sve snage kako bi izbjegle plaćanje onog što moraju vratiti potrošačima koje su opljačkale. U posljednje vrijeme sve češće angažiraju profesore s pravnih fakulteta koji pišu podneske na presude. Ti podnesci ne drže vodu, to nije pravo mišljenje”, nadodao je.

Za banke u Hrvatskoj Goran Aleksić nema niti jedne lijepe riječi. Štoviše, Hrvatsku udrugu banaka uspoređuje s kartelom, a najavio je da će i ovaj slučaj ponovo kazneno prijaviti jer u čitavoj priči itekako ima materijala za kazneno gonjenje.

O slučaju se danas oglasio i guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, koji je kazao kako je neugodno iznenađen te da će provesti nadzor nad tom bankom, kako bi vidjeli o čemu se radi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI