AKTUALNO PRIJEPODNE U SABORU! Plenković o predsjednici: ‘Dovoljno je rekla o tome što je i s kim je razgovarala u SAD-u’

Patrik Macek/PIXSELL

Što se tiče troškova puta, ja o tome ne znam. O tome se pričalo i kad su dužnosnici vaše vlade odlazili u SAD, ali to nije moj stil, pa neću to komentirati", kazao je Plenković.

Nakon jednomjesečne stanke Hrvatski sabor u utorak Aktualnim prijepodnevom počinje zasjedanje, a premijer Andrej Plenković i članovi vlade odgovarat će na 40-tak zastupničkih pitanja.

Sjednica je započela izvođenjem himne i minutom šutnje za branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

13.30  Branimir Bunjac (Živi zid) upitao je premijera Andreja Plenkovića na Aktualnom satu u Saboru zašto javnost nije znala za predsjedničin put u SAD i s kim se sastala ondje, Upitao je i je li veleposlanik Hrvatske u SAD-u dočekao predsjednicu, budući da se navodi da je bio na godišnjem odmoru.

“Je li ona išla u SAD privatno, službeno ili privatno-službeno?”, pitao je u konačnici Bunjac.

“Predsjednica je vodila razgovore sa službenicimag, dovoljno je rekla o tome što je i s kim je razgovarala. Nije se nikada do sada tražio detaljan uvid u sastanke, pozivna pisma… Ovo je moderno vrijeme moderne komunikacije, prošlo je vrijeme pozivnih pisama”, kazao je Plenković.



Veleposlanstvo je formalno notificiralo State Department. Što se tiče dodane vrijednosti tog putovanja – to je bilo ulaganje u buduće odnose. To što nije bilo susreta s Obamom i Trumpom, to nije neuobičajeno. Obavijestila je javnost o onome što je smatrala dužnom obavijestiti. Što se tiče troškova puta, ja o tome ne znam. O tome se pričalo i kad su dužnosnici vaše vlade odlazili u SAD, ali to nije moj stil, pa neću to komentirati”, kazao je Plenković.

10:32 Na Badnjak ste ad hoc odlučili kupiti Inu, što je pozdravljeno, ali i primljeno sa skepsom, kazao je Gordan Maras (SDP) premijeru. HEP je kompanija koja je ostvarila dobit od dvije milijarde u 2015., što znači da će Vlada, potencijalno i strancima, pokloniti nekome na godišnjoj razini 500 milijuna kuna.

“Mogli ste prodati i NP Krku i Brijune i Hrvatske autoceste, to je ono što vi radite”, rekao je. “Građani žele referendum, ne žele ovakvu privatizaciju HEP-a, ali vi želite. Niste to željeli u kampanji, a sad želite”, kazao je također, pa postavio pitanje: “Koliko vrijedi mađarski udio u Ini, a koliko 25 posto HEP-a? Ili je ovo, kako bi Sanader rekao, još jedna große Spiele.”

Plenković kaže da se ne sjeća njegovih apela da je IPO HEP-a grozan, dok je Maras bio ministar u Kukuriku vladi.

“To je kompanija atraktivna za institucionlne ulagače. Govoriti javno o cijeni dionica – znate i sami – to nije osobito mudro i to se ne radi”, kazao je Plenković, dodajući da vjeruje u Vladu, Sabor i stranke koje ih vode da će napraviti u najboljem nacinalnom interesu. Pozvao je Marasa da dâ prijedlog kako otkupiti Inu i zadržati 100 posto

“Vjerovao je i Sanader u HDZ i vidite kako je završio”, kazao je Maras, navodeći da je HDZ dva puta pao na tome – i na Sanaderu i na Karamarku. Zašto bi građani vjerovali da će ova prodaja biti transparentna, pitao je Maras.

“Zato što ste vi dobar dečko iz Zagreba?”, pitao je, dodajući da će SDP tražiti referendum.

10.02 Željko Lacković smatra da se kupnjom Ine šalje poruka pravosuđu da se ne bavi korupcijom, odnosno malverzacijama i veleizdajom. Upitao je i hoće li ovo značiti kraj “mađaronske politike prema Ini”. Plenković je kazao da je i SDP-ova Vlada razmatrala IPO HEP-a i poručioda je njihova ambicija da imamo dvije snažne energetske kompanije koje će osigurati energetsku neovisnost Hrvatske.

09.52 Namjeravate li održati obećanje i povesti državu u kupnju dionica Ine od MOL-a, pitao je Davor Bernardić premijera.

Plenković je kazao da je Ina strateška kompanija i Vlada se od prvog dana bavi njome, sastajući se s predstavnicima uprave i radnika. Nakon arbitraže želi široki konnsenzus o otkupu MOL-ovih dionica u Ini, jer je to dobro za Inu i energetsku sigurnost.

Dodao je da je to u političkom smislu najbolje rješenje i za međudržavne odnose s Mađarskom, susjednom i prijateljskom državom, i za naše gospodarstvo, i funkcioniranje Ine. Plenković je rekao da nije čuo bolji model od ideje IPO-a 25 posto minus jedne dionice HEP-a.

“Za novac koji se može dobiti od prodaje četvrtine HEP-a, ne može se kupiti Ina… Možemo sumnjati da postoji još jedan tajni plan dogovora s Mađarima”, kazao je Bernardić. “HEP nije spreman za prodaju i trebat će mu dvije godine da bi bio spreman za IPO… HEP-u treba odgovorna i sposobna uprava”, kazao je, dodajući da bi novac od prodaje Ine de facto služio krpanjem proračuna.

09.50 Prvo pitanje postavio je Boris Milošević (SDSS) ministrici regionalnog razvoja Gabrijeli Žalac, vezano za ravnomjerni razvoj potpomognutih područja. Navela je da u Ministarstvu planira unijeti posebnu upravu, kojom bi se posebna pažnja dala za 264 lokalne samouprave iz te kategorije, što je pola teritorija RH. Uslijedit će i izmjene zakona.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI