AHMETOVIĆ SE ŽESTOKO OBRUŠILA NA ĆORIĆA I FILIPOVIĆA: ‘Premijer ima istančan smisao za odabir suradnika’

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Hrvatska Vlada dobit će tri nova ministra koja će u Saboru biti potvrđeni u petak. Iz oporbenih redova stižu brojne kritike na izbor ministara no Mirela Ahmetović iz SDP-a osvrnula se i na ministra na odlasku Tomislava Ćorića. Kao i uvije bila je poprilično žestoka u svojoj objavi na Facebooku.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

Nakon što je devastirao hrvatsku energetiku i predao ju u ruke Mađara, Tomislav Ćorić odlazi iz Vlade. No nemojmo se lagati. Ne odlazi Ćorić zato što se zaželio malo mira, već se Plenković boji da mu po još jednog ministra ne dođu u neko subotnje jutro.

Novi ministar gospodarstva Davor Filipović još je jedan iz plejade HDZ-ovih katastrofalnih kadrova. Pun samohvale i bahatosti, kao da je klon svog stranačkog gazde, u javnosti je potencirao svoja „upravljačka“ iskustva time što je obnašao dužnost predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskih šuma.

Na tu funkciju izabran je u studenom 2017. U tom periodu Hrvatske šume imale su pad neto dobiti u iznosu od 133 milijuna kuna, povećanje duga od čak 388 milijuna kuna, broj zaposlenih povećan je za oko 800 ljudi.



Vlada je 2017. godine donijela Strategiju poticanja proizvodnje namještaja koja je u sebi sadržavala upute za raspodjelu drvne mase po prioritetima (po novostvorenoj vrijednosti). Cilj Strategije je bio rast izvoza namještaja od 20%. Rezultati nakon 4 godine provedbe su sljedeći:

a) Izvoz namještaja u razdoblju od 2017. – 2020. OPADA ZA 26,69% (361 mil. € na 265 mil €)

b) trend uvoza i izvoza namještaja je potpuno preokrenut u razdoblju od 2017. – 2020. (2014. je izvoz bio veći od uvoza za 87 milijuna, 2020. godine je uvoz veći od izvoza za 102 mil. €)

Zbog toga što su Hrvatske šume samostalno izmijenile kriterije pri raspodjeli drvne mase, državni proračun je direktno oštećen za 370 milijuna kuna. Sve se to događa u razdoblju mandata šefa Nadzornog odbora Davora Filipovića.

Za vrijeme tog mandata, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić završio je u zatvoru kao zbog sumnji USKOK-a u aferi „Vjetroelektrane“, projekta čije će provođenje sada nadzirati Davor Filipović. Postavlja se logično pitanje: ako je Filipović uspješan nadzornik, zašto nije zatražio, kao šef Nadzornog odbora, da šef Uprave podnese ostavku ili da ga Nadzorni odbor smijeni? Odgovor se nameće sam po sebi: Davor Filipović je u tom Nadzornom odboru bio samo fikus koji je morao slušati one koje je nadzirao, a Krunoslav Jakupčić mu je 2021. financirao „uspješnu“ kampanju za zagrebačkog gradonačelnika. Filipović se, kako kaže, službeno tih 5.000 kuna odrekao. Tako funkcionira „obitelj“ HDZ-a.

Iz svega navedenog vidljivo je da je Filipović logičan izbor Andreja Plenkovića. Kao što je sam Plenković rekao, Filipović je sličan Ćoriću. Nema razloga u to ne vjerovati. Filipović će služiti kao kolonijalni upravitelj hrvatskog gospodarstva i energetike na isti način kako je to činio njegov prethodnik, bez imalo osjećaja za hrvatske nacionalne interese, poslušno i bez puno pitanja.

Andrej Plenković još je jednom pokazao istančan smisao za odabir suradnika. Kada si napokon osigura mjesto u Bruxellesu, eto mu idealnog nasljednika na čelu HDZ-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI