AHMETOVIĆ APELIRA NA VLADU: ‘Sve karte su na stolu, samo je pitanje odlučnosti Vlade da te mjere i primijeni’

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović za N1 komentirala je skok cijena goriva.

“U svakom slučaju treba nešto učiniti, naravno da Vlada, kao i čitavo vrijeme, kasni, kaska predugo razmišlja i djeluje interventno, gasi male požare koji izbijaju. Netko je neki dan to usporedio sa začepljivanjem rupa na brodu koji propušta i nemate više elemenata kako popuniti te rupe. Mi smo se doveli do toga da smo iskoristili onih 90 dana, a ne znamo kako ćemo postupiti. Građani čekaju utorak, strahuju hoće li i kako Vlada postupiti”, rekla je Ahmetović.

“Apeliram da već sutra izađu s mjerama. I psihološki pritisak je veoma velik. Ne samo oko goriva, tu je i inflacija koju Vlada ne drži pod kontrolom. Ne trudi se ni psihološki ni onaj stvarni pritisak na siromašnije smanjiti. SDP je odmah kad su bile prve naznake poskupljenja goriva davao svoje prijedloge mjera. Prostora apsolutno ima, sve karte su na stolu, samo je pitanje odlučnosti Vlade da te mjere i primijeni”, rekla je.

Ističe da se Vlada ne može cijelo vrijeme “izvlačiti na ‘tako je to u Europi, u svijetu’, već mora prvenstveno misliti o hrvatskim građanima”. “Mislim da do danas još nisu iskoristili sve instrumente za zaštitu hrvatskih građana.”

Ahmetović je rekla da će SDP kroz nekoliko dana izaći sa svojim novim mjerama protiv inflacije koje će prvenstveno biti usmjerene na najugroženije i najsiromašnije – umirovljenike i radnike s plaćom manjom od četiri tisuće kuna.



“Isto tako, smatramo da je potrebno uvesti još jedan, nazovite to mjerom energetskih vaučera kojima će se kompenzirati rast cijena energenata koji i dalje traje”, rekla je.

Komentirala je i dogovor Europske unije oko embarga na uvoz ruske nafte pomorskim putem. Premijer Plenković na summitu je rekao da je dao garancije mađarskom premijeru Orbanu da će Janaf osigurati dovoljne količine nafte za mađarske potrebe. Dan poslije u Zagreb je stigao mađarski ministar vanjskih poslova. Ahmetović je skeptična prema tom dogovoru.

“Javnost jako dobro pamti i još jako dugo ćemo osjećati posljedice činjenice da je već jednom HDZ-ov premijer na koruptivnim osnovama dogovarao s Mađarskom sigurnost opskrbom energijom upravo Mađarske. U tom smislu, svaki istup premijera Plenkovića u kojem sam sebe hvali kako je bio ključna figura u postizanju dogovora s Orbanom meni miriše na korištenje hrvatskih nacionalnih resursa u korist Mađarske. Pozitivno je da se kapaciteti iskoriste da se trguje pa makar i s Mađarskom, ali nadam se da u je u tu trgovinu ukalkuliran apsolutno svaki troška Janafa i da se nije ušlo na korist Mađarske umjesto Hrvatske”, rekla je Ahmetović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI