AFERA U RIJEČKOM KBC-u! Podijeljena tri izvanredna otkaza, pronađeni citostatici kojima je istekao rok trajanja

Izvor: KBC Rijeka

Riječki KBC ponovno trese nova afera! Glavna tema su tri izvanredna otkaza, ali i skupi lijekovi odnosno veća količina citostatika koji su pronađeni u podrumu bolnice. Njima je istekao rok trajanja, piše Portal zdravlje.

Da je sve istina, potvrdili su iz riječkog KBC-a.

Naveli su kako su “bili primorani otkazati ugovore zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za ustanovu i državni proračun”.

Prema neslužbenim informacijama, navodno su u pitanju milijunski iznosi vrijednosti tih lijekova.

Izvanredni otkaz dobile su bivša predstojnica Klinike, bivša glavna sestra i medicinska sestra za odjelnu ljekarnu. Kako ističu u bolnici, razlog su uočena počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa.



U skladu s navedenim podnesene su odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima. Zbog toga u ovom trenutku, objašnjavaju iz ravnateljstva, nisu u mogućnosti iznositi dodatne informacije.

Prema pravilima, u slučaju neiskorištenosti lijekova oni se moraju vratiti bolničkoj ljekarni i pravilno uskladištiti. Otkud tolike količine lijekova, čija se vrijednost još procjenjuje, u zapuštenom podrumskom skladištu, jesu li davani bolesnicima ili su jednostavno sakriveni još nije poznato.

No, kako naglašavaju u KBC-u Rijeka, utvrđenim teškim povredama obveza iz radnog odnosa, liječenje i životi bolesnika nisu bili ugroženi.

Čeka se ishod provjere i posebnog bolničkog povjerenstva i državnih institucija cijelog slučaja.

Inače, protiv izvanrednih otkaza na konferenciji za novinare govorila je predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić iz KBC-a Rijeka.

Rekla je kako neodgovarajuće skladištenje citostatskih lijekova nije opravdanje za otkaz tijekom korištenja prava na bolovanje radi narušenog zdravlja.

Događaje na toj riječkoj Klinici Čahut Jurišić nazvala je “hororom”.

Naglasila je kako su izvanredni otkazi neopravdani. Smatra da su medicinske sestre kolateralne žrtve smjene predstojnice. Članica njezinog sindikata je medicinska sestra kojoj je uprava nudila drugo radno mjesto. Zbog dobi od 60 godina i 42-godišnjeg rada na Onkologiji.

Na konferenciji za novinare bila je i medicinska sestra, kojoj je, kako je rekla, dan prije otkaza dijagnosticiran rak pluća.

Dodala je kako se ne osjeća krivom i ne smatra krivima ni druge dvije djelatnice. Pravna povjerenica sindikata Petra Vaci vodit će za nju radni spor. No, procjenjuje da bi to moglo trajati i dvije godine. Zbog izvanrednog otkaza u tom razdoblju nema pravo na naknadu.

Čahut Jurišić izjavila je da otkaz trebao dobiti ravnatelj bolnice prof. dr. sc. Alen Ružić. Za njega je rekla da on “sve radi pod palicom predsjednika upravnog vijeća Plazonića”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI