AFERA PETICE UZBURKALA JAVNOST: Nastavnici i profesori suočeni s prijetnjama, čak ih i neki ravnatelji podcjenjuju

Foto: Boris Kovacev / CROPIX, Ilustracija

Afera s ocjenama poznatija kao Afera daj mi 5, u kojoj je Sanja Musić Milanović pisala e-mail ravnateljici Klasične gimnazije, aktualizirala je pritiske na nastavnike i profesore, piše Jutarnji list.

Prijetili su mu oduzimanjem života, uništavanjem profesionalne karijere, spaljivanjem. Psovali su ga, grozili se da će ga prebiti, “dati” ga u novine, nazivali ga pogrdnim imenima…

Igor Šarić nije sumnjiv lik iz kriminalnog miljea. On je profesor fizike u zagrebačkoj srednjoj školi. S prijetnjama se susreće otkad podučava, dvaput ih je prijavio, kaznene su prijave odbacivane jer riječi kojima mu se prijetilo nisu one zbog kojih će DORH goniti po službenoj dužnosti.

No, on nije jedini na kojeg se vrše pritisci. U hrvatskim školama puno je takvih “šarića”. Roditelji im prijete, nasrću na njih, uništavaju im imovinu. Podcjenjuju ih i ravnatelji, servilni na usluzi roditeljima.

Sanja Musić Milanović samo je kap koja je prelila čašu punu otvorenih ili suptilnih nasrtaja na nastavnike zbog ocjena njihove djece. Jutarnji je u samo dva dana prikupio recentan broj slučajeva.Slučaj prvi: profesor iz Rijeke, poznat kao strog ali pravedan, koji želi pošteno odraditi ono za što je plaćen, obrazovati mlade, zaključio je jedinicu djevojci koja se nije uopće trudila bilo što naučiti. Njezin otac, revoltiran jedinicom, dolazi u školu i pred zbornicom viče “sve vas treba pobiti”. I nitko nije reagirao.

Slučaj drugi: majka dječaka kojemu je zaključena jedinica profesoru prijeti da će, ne da li mu dvojku, medijima ispričati priču kako ju je seksualno maltretirao. I nikome ništa.

Slučaj treći: profesorica Tamara Šoić iz Rijeke ne želi poklanjati veće ocjene nego što smatra da su učenici zaslužili svojim znanjem, ravnateljica joj prijeti intervencijom iz Županije i stopiranjem profesionalnog napredovanja. I nikome ništa.

Slučaj četvrti: profesor odbija dati peticu kćeri lokalnog šerifa. Ravnatelj se s tim ne slaže već ga pred svim nastavnicima optužuje za korištenje droge i pita “na čemu si sad?”

Takvih slučajeva ima koliko želite…

Jutarnji ih je u samo dva dana prikupio na desetke u kojima frustrirani i poniženi nastavnici prepričavaju samo kap u moru svakodnevnih ponižavanja. I nikome ništa, mogu se obratiti sindikatu ili kao službene osobe, status koji im je za svog mandata priskrbila bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, prijavu mogu odnijeti na policiju.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI