AERODROM U TREBINJU VEĆ IZAZIVA KONTROVERZE: Gradonačelnik Dubrovnika opomenuo kako se gradnjom ne poštuje Konvencija

Tonci Plazibat/Cropix

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković obratio se dopisom Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine i Kabinetu Predsjedavajućeg vijeća Zoranu Tegeltiji oko gradnje zračne luke u Trebinju.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije donijeli su memorandum kojim se “utvrđuju osnovni pravci buduće suradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje“, a koji je Vijeća ministara BiH donijelo na sjednici 30. ožujka.

“Izgradnja zračnih luka spada u popis aktivnosti odnosno zahvata na koje se primjenjuju načela i odredbe ESPOO konvencije i SEA protokola te stoga izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjim tijekom aktivnosti i nepostojanjem inicijative za dijalog s nadležnim tijelima zainteresirane države po ovom, ekološki, značajnom pitanju”, poručio je Franković Vijeću ministara BiH.

“Ne ulazeći ekonomske i sve ostale aspekte izgradnje zračne luke na teritoriju druge države, apeliramo te, pozivajući se na odredbe prethodno navedene međunarodne legislative, zahtijevamo od nositelja projekta da bez odlaganja obustavi planirane naredne aktivnosti po ovom projektu, sve dok se ne ispune uvjeti ESPOO konvencije i SEA protokola, odnosno dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble”, dodaje se u dopisu.

Buduća zračna luka trebala bi biti smještena u blizini naselja Taleža, na oko samo 8,5 km od izvora Ombla i to u krškom izrazito vodopropusnom terenu, zaključio je Franković.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI