ADEMI UZVRATIO NA PROZIVKE: ‘Neka mi se sudi opet za nepostojeće zločine, sve izrečeno protiv mene ne drži vodu’

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Na ovotjednoj press konferenciji dio se šibenskih ratnih veterana negativno očitovao na nedavno objavljenu knjigu ratnih zapisa generala Rahima Ademija „Samo istina“.

Izražavajući svoje  neslaganje s dijelovima generalove knjige koji se odnose na rujanski rat i organizaciju obrane grada 1991. godine, Nikola Vukošić, Goran Grguričin, Ivica Ajduković, Davor Čogelja i Ivo Plenča obznanili su kako su vrlo nezadovoljni Ademijevom interpretacijom tih događaja, jer je on – po njihovu sudu – sve zasluge za obranu neopravdano pripisao sebi, piše Slobodna Dalmacija.

Ademi tvrdi da su Šibenik zajednički obranile tadašnje vojne i policijske postrojbe, uz koordinaciju Kriznog stožera i pomoć građana Šibenika i svih gradskih struktura. Tom tvrdnjom kaže ova grupa šibenskih veterana poručila je da su Ademijevom knjigom grubo oklevetani, ne navodeći podrobnije čime.

Opovrgnuli su i navodnu Ademijevu tvrdnju kako bio prvi oficir JNA koji je prešao na stranu hrvatskih branitelja, te su zaključno uvredljivo poručili i da bi se generalova knjiga trebala zvati „Samo laž“, ne precizirajući što je to u njoj pogrešno ili lažno navedeno.

O svemu se i izrečenim tvrdnjama šibenskih veterana  i ratnih zapovjednika za Slobodnu očitovao i prozvani Rahim Ademi. 



Svojim kritičarima je odmah poručio da ako žele širiti samo one priče o ratu koje se njima sviđaju napišu vlastite knjige o ratnim zbivanjima i ponude ih javnosti.

General rezolutno naglašava da u njegovoj knjizi nikakvim lažima nigdje nema mjesta, ma koliko ih se neki tamo trudili pronaći.

“Kao prvo, ja nigdje u knjizi nisam naveo da sam prvi prešao iz JNA na hrvatsku stranu, nego među prvima. Izvorna rečenica o tome u mojoj knjizi, na strani 34., glasi: „U hrvatsku vojsku uključio sam se pristupivši 113. brigadi kao jedan od prvih zapovjednika bivše vojske koji je prešao na hrvatsku stranu“, kazuje Ademi nudeći preslik stranica knjige.

Podsjećajući kako u nastavku istog tog pasusa navodi sve ljude s kojima je ustrojavao 113. brigadu, uključujući tadašnjeg policijskog zapovjednika Nikolu Vukušića, umirovljeni general napominje kako je na još nekoliko mjesta u svojim zapisima skromno naveo svoju ulogu važnog kotačića u tadašnjoj obrambenoj mašineriji grada, uza sve druge branitelje i veterane.

Sebe ni u jednom događaju, govori Ademi, nigdje nisam ni približno opisao kao superjunaka ili, ne daj Bože, jedinoga ratnog zaslužnika.

U poglavlju knjige naslovljenom ‘Osvajanje vojarni Zečevo i Krušica’, primjerice, navodim:

„U nastavku ove knjige pisat ću isključivo o onome što sam ja radio u planiranju akcije osvajanja vojarni i zapovijedanju, ustrojavanju topničkih postrojbi, obuci postrojbi (topničkoj i PZO), zapovijedanju topničkim postrojbama u tijeku obrane i deblokade Šibenika, topničkoj potpori našim snagama na vodičkom smjeru i u skradinskom zaleđu (Dubravice, Velika Glava, Bićine). Opisat ću samo ono što sam radio, vidio, čuo, rezultate, svoje zapovjedi topničkim postrojbama i snagama za osvajanje vojarni te snagama za evakuaciju vojarni.

O događajima u kojima nisam sudjelovao ili o postupcima koje nisam vidio – neću pisati. Jednostavno ne želim da se stekne pogrešan dojam kako sam ja bio taj koji je sve radio. U tome pothvatu Šibenčana, Vodičana, Skradinjana, mještana Pakova Sela, Primoštenaca, Rogozničana, Brodaričana… moji topnici i ja bili smo samo jedan važan kotačić.“

Ako su ove riječi dizanje spomenika samome sebi nasred Poljane i pretvaranje sebe u nekakvog ‘komandanta Marka’ koji je sam samcat obranio Šibenik, neka mi se nepravedno sudi za nepostojeće zločine još jednom, ja sam spreman”, poručuje umirovljeni general.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI