A SAD ADIO! LICA KOJA VIŠE NEĆEMO VIDJETI U SABORU Tko ima male šanse za novi izbor?

Veliki broj zastupnika zauvijek se oprašta od Hrvatskog sabora jer više neće biti birani. Kako piše Jutarnji list, neki to čine svojevoljno jer odlaze iz politike, dok će drugi pokušati osvojiti još jedan mandat, ali šanse su im minimalne.

Ništa čudno – nakon svakih izbora otpada približno trećina dotadašnjih zastupnika/ca, a zamjenjuju ih nova lica. Ovoga puta, međutim, u Sabor se gotovo sigurno neće vratiti petnaest poznatih političarki i političara, od kojih su neki već desetljećima umnogome kreirali društvene prilike u Hrvatskoj.

Donosimo popis 15 političara koji su odlučili političku scenu zamijeniti nečim drugim.

VESNA PUSIĆ (Glas), poslije skoro četvrt stoljeća u visokoj politici, bivša šefica diplomacije više se neće kandidirati na izborima. Ostaje zapamćena kao beskompromisna političarka, čiji stavovi su godinama bili crvena krpa za ovdašnju desnicu.

BRANIMIR GLAVAŠ (HDSSB), ne računajući razdoblje koje je zbog ratnog zločina proveo u zatvoru, Glavaš je saborski zastupnik bio punih trideset godina, još od prvih višestranačkih izbora. Ali, HDSSB je u rasulu, i politička karijera nekadašnjeg neformalnog gubernatora Slavonije, približila se kraju.



STEVO CULEJ (HDZ), jedan od glavnih HDZ-ovih radikala, ali politički kraj treba zahvaliti kritikama Plenkovićeve politike. Definitivno se sahranio kada je podržao predsjedničku kandidaturu Miroslava Škore, iako je njegova stranka stala iza Kolinde Grabar-Kitarović.

MIRO KOVAČ (HDZ), neutaživo ambiciozni bivši ministar vanjskih poslova, namjeravao je eliminirati Plenkovića i postati predsjednik HDZ-a, ali je poražen na unutarstranačkim izborima početkom proljeća. S obzirom na uvrede koje je iznosio, još prije tri mjeseca mogao je početi pospremati svoj stol u zgradi parlamenta.

SLAVEN DOBROVIĆ (Most), nekadašnji ministar zaštite okoliša i energetike, teško će ponovno ući u Sabor. Već duže vrijeme je prilično neprimjetan u politici, za razliku od udarnog Mostova trojca: Bože Petrova, Mire Bulja i Nikole Grmoje.

BRUNA ESIH (nezavisna), neuspjela predvodnica desnice, potpuno je nestala nakon razlaza sa Zlatkom Hasanbegovićem. Iako se spominje da bi na predstojeće izbore mogla izići s Tomislavom Karamarkom, izgledniji je povratak na staro radno mjesto u Institutu “Ivo Pilar”.

IGOR DRAGOVAN (SDP), dugogodišnji glavni tajnik SDP-a, i pouzdani suradnik bivših predsjednika Ivice Račana i Zorana Milanovića, nije u ekipi Davora Bernardića. Prilično je izvjesno da neće biti na izbornim listama ili će dobiti mjesto s kojeg će teško ponovno ući u Sabor.

MILAN KUJUNDŽIĆ (HDZ), bio je užasno nepopularan ministar zdravstva, a morao je odstupiti zbog kritika da je imovinu stekao na sumnjiv način. U njegovom slučaju, uskrsnuće je nezamislivo.

LOVRO KUŠČEVIĆ (HDZ), još jedan ex-ministar koji je odstupio pod užasno sumnjivim okolnostima. On ionako ovih dana više razmišlja o tome hoće li imati dovoljno turista u svojim nekretninama, nego kako će završiti izbori.

MIRANDO MRSIĆ (Demokrati), bio je skoro cijelo desetljeće jedan od vodećih SDP-ovaca, a onda se posvađao s Bernardićem, i osnovao Demokrate. Stranka je slaba, i Mrsić teško može osvojiti još jedan mandat.

MILANKA OPAČIĆ (BM365), u Sabor je ušla kao 24-godišnjakinja još 1992., i nikada nije radila izvan politike. Onda je iz SDP-a prebjegla Milanu Bandiću, kojega je godinama kritizirala, a sada se budućnost ne smiješi ni njoj, ni njemu.

IVAN PERNAR, u Saboru je proveo punih pet godina i zaradio povlaštenu mirovinu. Ali do tada ima još puno godina, i bit će zanimljivo vidjeti što će raditi ovaj veletrgovac maglom.

TOMISLAV SAUCHA (HNS), on zna čime će se baviti – pokušat će izbjeći odlazak u zatvor. Naime, i dalje traje sudski postupak u kojem se bivšeg šefa kabineta tadašnjeg premijera Milanovića, tereti za pronevjeru nekoliko stotina tisuća kuna.

SINIŠA VARGA (BM365), još jedan prebjeg iz SDP-a u okrilje Milana Bandića. Ali, Bandić je u takvoj situaciji da teško sebi može pomoći, a kamoli drugima.

TOMISLAV TOLUŠIĆ (HDZ), najavio je kako se povlači iz politike, što je razumljivo kada se pobroje afere u kojima je sudjelovao, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI