7DNEVNO DOZNAJE: Hrvatska od Amerike dobiva najmoćnije tenkove na svijetu

Wikipedia

Ruska i bjeloruska donacija Srbiji u vidu deset zrakoplova Mig 29 te 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS i 30 tenkova T-72 MS, posebno je zaintrigirala Pentagon. Iako je snaga naoružanja koje je „neutralna“ Srbija primila od Rusije zanemariva u odnosu na vojnu moć koju imaju članice NATO-a koje okružuju Srbiju, SAD će izgleda poslati snažnu poruku Srbiji. I to, što će Srbe najviše zabolijeti, upravo preko Hrvatske. Tako bi Hrvatska, ni kriva ni dužna, uskoro mogla postati bogatija za 60 teških oklopnih borbenih vozila Bradley.

Dakle, Hrvatska dobiva daleko moćniji i napredniji sustav nego je to vozilo M-80 koje je dosad bilo glavna prateća snaga hrvatskih tenkova M-84. Pa ipak, ostaju otvorena brojna pitanja na koja, barem za sada, nema odgovora ni iz Ministarstva obrane ni od analitičara koji prate segment obrane. Prije svega, nepoznato je koju će verziju Bradleya RH dobiti te što će biti s Patrijama koje su bile predviđene kao zamjena za BVP M-80? Ostaje otvoreno pitanje i je li nabava Bradleya uvod u formiranje nove oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, obveze koju je RH preuzala prilikom pristupanja NATO-u? Ako je predstojeća nabava Bradleya na tragu formiranja nove brigade, onda ova nabava ima smisla.

CIJELU PRIČU O NABAVI NOVIH BORBENIH VOZILA ZA HRVATSKU VOJSKU PROČITAJTE SAMO U U TISKANOM IZDANJU NAJČITANIJEG POLITIČKOG TJEDNIKA 7DNEVNO KOJE MOŽETE PRONAĆI NA SVIM KIOSCIMA.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI