MINISTAR PALADINA O OBNOVI NAKON POTRESA: ‘Vlasnici se trebaju dodatno angažirati i ubrzati proces obnove’

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina se za Dnevnik Nove TV osvrnuo na obnovu nakon potresa.

Ivan Paladina je rekao da “puno radi” te da se ne slaže s navodima zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da stvari oko obnove ne funkcioniraju.

“Ne bih se u potpunosti složio. Postavili smo kao cilj do kraja ljeta započeti više od 200 gradilišta konstrukcijske obnove, kao i gradnje zamjenskih objekata. Znači tih ozbiljnijih i većih radova. Mi smo taj cilj ostvarili – što je dobro”, dodao je.

Istaknuo je da je “do sada obnovljeno 3500 objekata – obiteljskih kuća u postupku organizirane obnove te za gotovo 2500 je mahom isplaćena novčana pomoć na području zagrebačkog potresa za nekonstrukcijske elemente”.

“Mi smo početkom godine u ministarstvu imali obrađenih 15-ak posto zahtjeva, a sada je obrađeno njih 35 posto. Cilj ih je obraditi još trećinu u narednih šest mjeseci. Za narednih šest mjeseci plan će biti značajno ambiciozniji”, pohvalio se.Paladina je također kazao da “podvući ćemo crtu što smo najavili i što smo ostvarili”.

“Činjenica je da smo prethodnih dana imali obilne kiše. Točno je da je prokišnjavalo šest kontejnera na petrinjskom kontejnerskom naselju, prema mojim podacima iz Civilne zaštite, svih šest je popravljeno. Bilo je nekoliko saniranih pojedinačnih kontejnera koji nisu u tom naselju”, ustvrdio je.

Paladina je zatim naveo da “će do zime biti prioritet kontejnerska naselja. Prvo moramo vidjeti u ministarstvu da svi zahtjevi, za one korisnike kontejnerskih naselja koji imaju pravo na obnovu, budu obrađeni i da onaj koji provodi obnovu ubrza dinamiku”.

Onima koji nemaju pravo na obnovu ili neće biti obnovljeni do zime, rekao je da će se  “ponuditi nekretnina u najam”, kao što nekima već i jesu.

“Država će to pokriti”, dodaje, a komentirao je i nedavno uveden model samoobnove:

“Samoobnova je postojala i prije, mi smo to u zadnjim izmjenama dodatno unaprijedili. To znači da, kada korisnik preda zahtjev za obnovu, mi u ministarstvu radimo isti posao radilo se o organiziranoj obnovi ili samoobnovi”.

Nije htio ni ovaj put komentirati svoj zarađeni prvi milijun.

“Nije da se ne sjećam. Dobro znam kada sam i što zaradio. Nisam nikada u životu razmišljao kad je bio taj trenutak”, rekao je.

Zbunilo ga je pitanje o zarađenih pet milijuna kuna.

“Vjerojatno sam do prvog milijuna kuna došao od plaće i dobiti od moje prve privatne firme”, zaključio je ministar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI