PRAZNIK RADA UZ PROSVJEDE! Sindikati iznijeli svoje zahtjeve: Veće plaće i kolektivno pregovaranje

Foto: Cropix

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obilježio je u nedjelju Međunarodni praznik rada prosvjednom kolonom gradskim ulicama koju su zaključili prosvjedom pred sjedištem Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) gdje su ukazali na potrebu rasta plaća i kolektivnog pregovaranja.

Prosvjedna povorka je pod sloganom “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika” krenula ispred Radničkog doma te je sa sindikalnim zastavama i transparentima oko podneva došla do Hrvatske udruge poslodavaca, gdje je održan središnji prosvjed uz govore sindikalnih vođa.

Sudionici povorke u kojoj je simbolično bio i traktor s prikolicom transparentima su zatražili “normalno radno vrijeme”, “veće plaće”, ugovore na neodređeno”.

Rast plaća i broja kolektivnih ugovora, posebice granskih u privatnom sektoru, te učinkovitiji nadzor nad njihovom provedbom, središnji su zahtjevi i poruke sindikata.

Upozorili su da su standard i realna vrijednost plaća ugroženi golemim poskupljenjima i inflacijom, te poručili da je jedini način na koji se mogu očuvati rast plaća.



Taj je rast, rekli su, potrebno osigurati jačanjem sustava kolektivnog pregovaranja i povećanjem broja sektorskih kolektivnih ugovora u privatnom sektoru, u kojem radi gotovo milijun radnika. No, u Hrvatskoj su trenutno samo dva na snazi, a od njih, samo je jedan proširen na sve poslodavce u djelatnosti.

Odgovornost je za to, smatraju prije svega na poslodavcima i njihovim udrugama od kojih većina kategorički odbija kolektivno pregovarati.

Dokaz za to su i inicijative za pokretanjem kolektivnih pregovora koje su četiri granska sindikata udružena u SSSH tijekom ožujka poslala udrugama poslodavaca, a samo je na jednu odgovoreno – i to negativno. Riječ je o sektorima metalne, prehrambene i poljoprivredne industrije i industrije građevinskog materijala, te javnog linijskog prijevoza.

Čelnik SSSH Mladen Novosel poručio je poslodavcima i Vladi da zaborave na nisku cijenu rada, da shvate da je ona u Hrvatskoj prošlost.

Današnji prosvjed prvo je upozorenje poslodavcima “koji mogu biti sigurni da će biti štrajkova i industrijskih akcija više nego ikad ako odbijaju pregovarati na razini sektora”.

Novosel je poruku uputio i Vladi za koju smatra da ne čini dovoljno kako bi Zakonom o radu i drugim propisima potaknula sektorsko pregovaranje, a još manje kako bi osigurala kvalitetan nadzor primjene onih sektorskih ugovora koji postoje.

“Nekad je na ovoj cesti bio niz tvornica, danas su banke i trgovački centri”, primijetio je Novosel, upozorivši da su za neke hrvatske radnike još uvijek ostale nedostižan san tri osmice za koje su radnici u Chicagu 1986. godine prolili krv na radničkim prosvjedima.

Naglasio je pritom da danas, na praznik, rade neki radnici koji ne bi trebali raditi, te da “jedino hrvatski radnici” odlaze u druge članice EU, a nitko ne dolazi raditi kod, zbog čega u turizmu i graditeljstvu nedostaje na tisuće radnika “jer smo na dnu sa cijenom rada i odnosom prema radnicima”.

“Gospodo poslodavci, na kugli zemaljskoj neće biti zemlje iz koje ćete dovesti radnike da rade džabe”, istaknuo je te opetovao zahtjev da do 2026. prosječna plaća u Hrvatskoj mora iznositi najmanje 1500 eura, a minimalna 750 eura neto.

Upozorio je i da se ne može dogoditi da sindikati u Zagrebačkom holdingu podilaze poslodavcu koji dijeli otkaze, umjesto da štite radnike. “Takvi sindikati ne trebaju nam danas ni u budućnosti ali pozivamo ih da progledaju”, kazao je Novosel.

Pod sloganom Zajedno smo jači na prosvjedu su se okupili predstavnici SSSH-ovih sindikata – od graditelja, trgovine, metalaca, komunalaca radnika u zdravstvu i policajaca do pomoraca, radnika u turizmu, promete, energetike, poljoprivrede, drvne industrije i šumarstva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI