DODIK NAKON SASTANKA S PREDSJEDNIKOM SRBIJE: Dođe li do izmjena Daytona, RS neće biti dio BiH!

Srdjan Ilic/PIXSELL

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako BiH ima probleme u vezi s određivanjem granice te da Srbi u institucijama BiH smatraju zahtjeve Srbije opravdanim. Izrazio je očekivanje kako će u sjedećem mjesecu biti stavljen u promet most Bratunac – Ljubovija, jer su proceduralne stvari sa strane BiH otklonjene.

“U Drvaru otvaramo tvornicu koja već zapošljava ljude. To je utjecalo na ukupan život i možemo s ponosom otići tamo. Zahvalan sam Aleksandru Vučiću što ima osjećaj za Srbe”, rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je bilo govora i o Dejtonskom sporazumu, jer mnogi se usude da stalno nešto govore o toj temi. Istaknuo je kako za njega Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma iako je Srbija uklonjena iz PICK-a, prenosi klix.ba

Žestoko je kritizirao međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika navodeći da “RS neće ostati u BiH izvan okvira Dejtonskog sporazuma” i da samo naivni mogu misliti kako će im razgovori o Dejtonu 2 donijeti rješenja koja hoće.

“Mi smo u BiH iz razloga jer poštujemo ostatke ostataka Dejtonskog sporazuma. Vučić je prešutio, ali ja smatram da je neophodno da vam kažem kako mi nemamo namjeru te da RS ima dovoljno kapaciteta i da bez RS-a nisu moguće korekcije Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik.



Kako kaže, RS nema namjeru pričati ni o čemu drugome nego o vraćanju na izvorni Dejton i svaka suprotna priča za njega znači “da RS više nije u BiH”.

Dodik je rekao da postoji samo dogovor dva entiteta i tri naroda te da to predstavlja da nema visokog predstavnika i morbidnih ambasadora u BiH. On je istaknuo kako je danas čvršće nego što je bilo 91. godine kada je riječ o kolektivitetu Srba.

“Borimo se za osnovne stvari, to je identitet. Nazivaju nas bosanskim Srbima i to je za nas uvreda. Nismo bosanski Srbi, već smo Srbi. Hajde da se počnemo uvažavati”, rekao je Dodik.

Visoke predstavnike nazvao je “monstrumima”, “imbecilima” i “kretenima” koji se sakrivaju iza velikih sila navodeći da Srbi samo hoće svoja prava propisana Ustavom BiH.

“Treba da se usmjerimo na mir i suradnju. Tri naroda i dva entiteta, to je rješenje za politička pitanja”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je bilo govora o suradnji Srbije i BiH, ratifikaciji kreditnog aranžmana s Turskom vezanog za autoput Beograd -Sarajevo, kao i o brojnim drugim temama. Predsjednik Srbije rekao je da će krajem ovog mjeseca biti gost u Drvaru.

“Naša zajednička obaveza je da uradimo sve da pomognemo našim ljudima”, rekao je Vučić.

Najavio je da će tog dana posjetiti i bh. entitet RS, točnije Mrkonjić Grad, kako bi se vidjelo na koji način se može pomoći narodu.

“Razgovarali smo o očuvanju Dejtonskog sporazuma. To je sporazum od povijesnog značaja. To je rješenje od kojeg su svi gubili i dobijali. Rekao sam da će Srbija prihvatiti svaku odluku o kojoj se saglase tri naroda. Slijedit ćemo što srpski narod u BiH kaže o tom pitanju. Dva naroda ne mogu nametati ništa trećem. Nikakve nove planove ili ideje, niti bilo ko sa strane može da nametne bilo šta bez saglasnosti tri naroda”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije zahvalio se predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, jer je deblokiran proces vezan za most Bratunac – Ljubovija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI