ZVIJEZDA MANCHESTER CITYA ZINČENKO: ‘Moji će Ukrajinci radije izginuti nego se predati, stalno plačem ali osjećam i ponos’

Screenshot: Twitter

Ukrajinski nogometaš i igrač Manchester Cityja Oleksandr Zinčenko razgovarao je s proslavljenim bivšim engleskim nogometašem Garyjem Linekerom. Zinčenko  od početka ruske agresije i okupacije Ukrajine u medijima i na društvenim mrežama, žestoko napada Putina i bori se za ukrajinsku stvar.

Nedavno je u utakmici FA kupa protiv Peterborougha svoju momčad poveo kao kapetan noseći ukrajinsku zastavu.

Prisjetio se kako je prije deset dana doznao da je Rusija napala Ukrajinu:

“Žena me probudila plačući u ponoć. Šokiralo me kada mi je pokazala slike i snimke iz Ukrajine. Teško mi je opisati osjećaj koji me tada obuzeo. Možda je najbliže tome kada vam netko jako blizak umire. Zapravo, ovo je puno gore. Od tada do danas ja samo plačem”.

“Prestao sam brojati dane koliko to traje, ali znam da samo plačem. Što god radio, primjerice kad se vozim s treninga, samo počnem plakati i ne mogu prestati. Zamislite samo da je mjesto u kojem ste rođeni i odrasli i kojem se svakodnevno u mislima vraćate sada samo hrpa ruševina.”



Brojni Ukrajinci ostali su ili se vraćaju braniti Ukrajinu. Među njima ima i Zinčenkovih prijatelja.

Zinčenko objašnjava zašto on to neće napraviti: “Da nemam kćerkicu, već bih bio ondje i borio se. Jednostavno, takav sam rođen. Znam ljude iz moje zemlje i mentalitet svih nas je takav”. Oni će radije umrijeti nego odustati. Oni će izginuti, ali se neće predati.”

Najgore za Ukrajinu tek dolazi. Očekuje se kako će Rusi, nakon neuspjeha blitzkriega, sad udariti još jače. Podrška svijeta, stoga, Ukrajincima puno znači.

“Moja je misija pokazati ostatku svijeta pravu istinu, što se sad događa u Ukrajini. Razgovarao sam s mnogim ljudima koji su na našoj strani, kažu da je način kako nas ruske televizije pokazuju smiješan. Želim pokazati svijetu što se događa. U nekoliko gradova Ukrajine Rusi imaju lažne prosvjede, govore “želimo biti s Rusijom” i takve stvari”, rekao je ukrajinski nogometaš.

“Mogu vam pokazati milijun slika i videa što Rusi doista rade u Ukrajini. Uništavaju gradove i muče ljude. Oni skapavaju od gladi, spavaju na tlu, u bunkerima žive nedostojno ljudi.”

Zinčenko je otkrio da je to bio razlog zašto je želio napraviti intervju i reći sve što mu je na duši.

“Razmišljao sam nekoliko dana o ovom intervjuu. Trebam li to učiniti? Zar ne bih trebao? Ali, ja samo želim poslati poruku svim ljudima da to ne zanemaruju. Moramo zaustaviti rat.”

 

Vrlo je kaže neugodno iznenađen i razočaran ponašanjem ruskih nogometaša:

“Jako me iznenadilo da baš nitko od njih nije ništa rekao. Sve su to jako poznati nogometaši s puno pratitelja na Instagramu i Facebooku i mogli bi barem reći nešto da pomognu zaustavljanju rata jer njih ljudi slušaju. Znam da se boje, ali ne znam zašto. Pa neće im nešto učiniti ako iskažu svoj stav. Umjesto da to naprave, oni se samo prave da se ništa ne događa. Ne znam zašto.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI