ŽELI SE SPRIJEČITI REPRIZA DESINCA: 51 navijač Hajduka i Dinama ne smije na tribine, ima i još nekih novosti

Foto: Vojko Basic / CROPIX/Ilustracija

Utakmica između Dinama i Hajduka koja je zakazana za 9. srpnja označena je kako utakmica visokog rizika. Čak 51 navijač tih klubova ima zabranu posjećivanja nogometnih utakmica, piše Jutarnji list.

Policija je ovaj derbi proglasila utakmicom visokog rizika i planira sve da prije, tijekom i nakon odigravanja spomenute nogometne utakmice s dovoljnim brojem policijskih službenika provede takve mjere osiguranja kako u Zagrebu tako i na pravcima odakle će sve dolaziti navijači oba kluba kako bi spriječili da im se ne ponovi Desinec, ali i da ne dođe do nereda u gradu.

HNS i oba kluba od Ravnateljstva policije dobili su ažurirani popis navijača kojima je zabranjen ulazak na nogometne utakmice. Protokol, koji treba biti potpisan, neće donijeti nikakve bitnije novosti od onih koje su sadržane u pravilima Uefe i HNS-a te u Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakonu o javnom okupljanju.

Promjene oko konzumacije hrane i pića i odijevanja 

Protokolom će se dogovoriti postupanje oko dolaska navijača i unosa transparenata. Oni će se morati snimiti i poslati na odobrenje 24 sata prije utakmice kako to propisuje i Uefa. Jedna od primjedbi navijača Torcide nakon što nisu bili pušteni na utakmicu između Dinama i Hajduka, koja je bila odigrana 22. svibnja kada su odbili ući na stadion, jest to što su navodno satima bili bez hrane i pića. GNK Dinamo je to opovrgnuo, kao i to da im nisu bili osigurani sanitarni čvorovi. Sada je dogovoreno da će u tzv. fan zoni gostujući navijači imati mogućnost konzumacije hrane i pića. Ali, ono što neće biti moguće jest ulazak na stadion u tzv. hoodicama jer pravila ne dopuštaju ulazak u majicama s kapuljačama na stadione.



Prošlog je petka Ravnateljstvo policije bilo domaćin sastanka s predstavnicima Hrvatskog nogometnog saveza i nogometnih klubova GNK Dinamo i HNK Hajduk te su usuglašene aktivnosti vezane uz međusobne odnose i obveze uoči predstojeće utakmice visokog rizika. U pripremi je Protokol o sigurnosti na utakmicama visokog rizika, koji će biti sklopljen između Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog nogometnog saveza. Osim vidljivih mjera osiguranja koje se pripremaju, u planu osiguranja bitno je djelovanje Kriminalističko-obavještajne službe koja bi trebala preko svojih insajdera u navijačkim skupinama oba kluba doznati jesu li u tijeku pripreme nekih “revanša”. Nije tajna da svaka policija nastoji doći do informacija preko insajdera, praćenja aktivnosti navijačkih skupina na društvenim mrežama i u zatvorenim grupama na mobitelima.

Prevencija je ključna aktivnost

Nakon prošlotjednog sastanka u Ravnateljstvu policije s upravama klubova dogovoreno je da se kontaktiraju predstavnici navijačkih skupina i prezentirat će im se zaključci sa sastanka te se čeka njihov odgovor. Navijači će se morati pridržavati pravila, a sva ona na tragu su strogih pravila koja je propisala Uefa.

Što sve misle ugraditi u Protokol, nismo uspjeli doznati ni u MUP-u, ni u Nogometnom savezu, ali ni u klubovima. O njemu zna puno više Aleksander Čeferin, predsjednik Uefe, kojeg je na sastanku 13. lipnja u Ženevi Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, upoznao s time što će sadržavati Protokol koji se priprema. Intencija je Protokola, jasnim propisivanjem nadležnosti i operativnih postupanja, osigurati sigurnost gledatelja, natjecatelja i drugih sudionika natjecanja te zaštititi građane i imovinu. Čeferin je istaknuo važnost suradnje Saveza i klubova s navijačima radi razmjene svih informacija koje doprinose nesmetanoj organizaciji nogometnih utakmica prilikom pripremanja, planiranja i provedbi mjera osiguranja.

Prevencija je ocijenjena kao jedna od ključnih aktivnosti u sprečavanju huliganizma na sportskim natjecanjima, a i Europski sud za ljudska prava također podržava države članice u borbi protiv huliganizma i u njihovim nastojanjima da suzbiju nasilje na sportskim natjecanjima, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI