ZATVORIO SE ZASTOR ZA SPLITSKI PONOS: Uništili ga dugovi i doveli u neizdrživu situaciju, Hrvati to nisu zaslužili

Foto: Vladimir Dugandzic/ CROPIX

Priča je tužna, pretužna. K tome, i upozoravajuća. Riječ je o sudbine velike splitske dvorane, Spaladium Arene, u kojoj su neki dan naši vaterpolisti ovjenčani europskom krunom. Nije se Spaladium Arena još ni ispraznila, ta utakmica naših vaterpolista gledalo je i po desetak tisuća ljudi, a već su počele drame oko budućnosti ovog golemog objekta. Sagrađenog za potrebne Europskog rukometnog prvenstva, još 2008. godine, na ideju tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, objavilo je Dnevno.hr.

Istovremeno se gradila i zagrebačka arena, te dvorane u Varaždinu i Rovinju, kao i velika dvorana u Zadru, na Višnjiku. I danas sve te dvorane imaju problema s cijenom održavanja, a već su pri gradnji koštale enormno mnogo. U najtežoj situaciji je baš splitska Arena.

Koja nakon glamuroznog i spektakularnog Europskog vaterpolskog prvenstva ide najprije u stečaj, potom i u prodaju. I tko zna kada će ugostiti neke sportaše ili estradne zvijezde. Kako je rečeno, u Gradu Splitu, dvorana se zatvara ovih dana, pokreće se stečajni postupak tvrtke Sportski grad TPM koja je vlasnik objekta. Pritom će se isključiti i električna energija zbog velikih dugovanja Hrvatskoj elektroprivredi, a onda će se gledati i prema prodaji.

Drama i prije Eura

Inače, račun tvrtke koja je vlasnik Spaladium Arene blokirao je sam Grad Split.Prije vaterpolskog Eura već je situacija bila dramatična, stečajna upraviteljica Natalija Mladineo objašnjavala je:

„Problemi u poslovanju započeli su blokadom žiro-računa temeljem ovršnih rješenja za komunalnu i vodnu naknadu koja je ispostavio Grad Split. Zbog novonastalih uvjeta, stečajni dužnik obustavio je sve procese ugovaranja novih događanja jer nije u mogućnosti garantirati sudionicima da će se ti događaji i realizirati„.

Valja znati da su sudionici stečajnog postupka bili su upoznati s činjenicom da se ta obveza zbog svoje enormne visine ne može plaćati iz redovnog poslovanja u stečaju jer to jednostavno nije moguće zaraditi. Usporedbe radi, zagrebačka Arena plaća 25 tisuća kuna mjesečnu obvezu komunalne naknade. Dakle, splitski objekt, koji je prostorno manji od zagrebačkog, trebao bi plaćati deset puta veći iznos komunalnog doprinosa.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Isto valja reći, osam godina tvrtka Sportski grad TPM je funkcionirala u stečaju bez nekih vidljivih poteškoća. Pritom de dotični stečajni dužnik financirao vlastitim radom od iznajmljivanja Spaladium Arene za koncerte, sajmove, snimanje filmova, sportske događaje. Kroz Arenu je statistički gledano godišnje prolazilo više od 200 tisuća ljudi s plaćenim ulaznicama!

Sada je sve gotovo.

Valja očekivati i skorašnji sastanak vjerovnika tvrtke Sportski grad TPN, a to su predstavnici banaka koje imaju založno pravo na ovoj grandioznoj građevini. I zacijelo će dvorana na dražbu, trebala bi biti prodana najboljem ponuđaču. No, jasno je da i nema puno zainteresiranih za tako skupu igračku.

Po papirima Spaladium Arena ima vrijednost od nekih pet stotina milijuna kuna. Postoji i još vrijednosti, jer tu nije uračunato okolno zemljište s pravom gradnje. Sjećamo se kada se pričalo d bi se tamo gradio i poslovni toranj i hotel i tko zna što još ne. Da, spominjala se i podzemna garaža s nekoliko tisuća mjesta. Naravno, sagradilo se nije ništa. A i dvorana pomalo izgleda još nedovršeno. Što će joj objektivno rušiti cijenu.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Eh sad, kako bi išla prodaja. Na samoj dražbenoj prodaji dvorana ne može biti prodana za manje od 75 posto njene procijenjene vrijednosti. Što će teško ići. Pa se spominje da bi se organizirale nove dražbe s umanjenom cijenom. Neki misle da bi na koncu konca cijeli prostor po nekoj povlaštenoj cijeni mogao kupiti i Grad Split. Makar, u to je teško vjerovati.

Pritom, ne smije se zaboraviti da se potpunim gašenjem hladnog pogona akumuliraju novi gubici, Oprema će propadati, a dio će postati i posve neupotrebljiv. O tome nitko ni da zucne.

Pa, zbog koje svota novaca je Grad Split pokrenuo zatvaranje, stečaj Spaladium Arene? Pojednostavljeno rečeno, zbog duga od 23 milijuna kuna Grad Split je pokrenuo sve postupke, a ponajprije zbog činjenica da se nije išao na ta način naplatiti dug bi otišao u zastaru.

Ali to nije sve kada je o dugovima riječ, to je tek sitnica.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Poigrajmo se brojkama, Spaladium Arena ugrubo je procijenjena na vrijednost od 500 milijuna kuna. A sveukupni dug tvrtke koja joj je bila vlasnik je 700 milijuna kuna. Neizdrživa situacija.

Usput, u pozadini cijelog problema vodi se bezbroj sudskih sporova i oko dugovanja, a najteži su procesi između austrijskih banaka i splitske gradske uprave. Nesuglasice su jer su austrijski bankari kreditirali tvrtke koje su gradile Arenu, Konstruktor, IGH i Dalekovod. Te su tvrtke redom propale, a austrijske banke pokušale su se naplatiti od Grada Splita, a nisu uspjele.

Ovoj problematičnoj financijskoj trakavici ne vidi se kraj. Sudski postupci mogu trajati godinama. A Split i Hrvatska su ostali bez svog sportskog svetišta. Da ne govorimo da je Spaladium Arena bila i izvrstan koncertni prostor, i on je sad izgubljen.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI