VLASNICI SUPERLIGAŠKIH KLUBOVA ISPALI GLUPANI: Pa kako su mogli ne pitati navijače za stav, sada im visi glava!

Temelj privatnog vlasništva leži u činjenici da je ono neotuđivo. U događajima oko Superlige taj je temelj čak i ozbiljno uzdrman. Ne, ni slučajno ne tvrdimo da je posrijedi neka revolucija, ali vlasnici klubova koji su se isprve odlučili za sudjelovanje u takozvanoj Superligi doživjeli su nešto što ni u snu nisu očekivali.

Da, oni su se doista našli u situaciji da nisu mogli raspolagati sa svojim evidentnim i zakonitim kapitalom, imovinom, točnije rečeno – nogometnim klubovima.

Naime, prosvjedi navijača koji su se redom stavili u akciju protiv sudjelovanja klubova za koje navijaju u Superligi poremetili su planove bogatih, bahatih i sebičnih vlasnika klubova. Ti su prosvjedi bili toliko jednosmjerni, žestoki, uporni i upozoravajući da se vlasnici klubova mogu i moraju bojati što će biti s njihovom imovinom. Jer, navijači kao jedno od svojih oružja spominju i bojkot, oni već najavljuju ako se ne usliše njihovi zahtjevi da će prestati kupovati ulaznice, suvenira, plaćati članarine…

Navijači pokrenuli revoluciju

Nogomet je zaista doživio jednu navijačku revoluciju, jer upravo su navijači ti koji su zbog svojih razloga okrenuli leđa ideji Superlige, a sve skupa to je zgodno i korisno iskoristila Uefa. Da se razumijemo, navijači su godinama i protiv Uefe. I njezinog tretmana nogometa.

Uostalom, slogan kojeg su izmislili navijači – against modern football – skrojen je baš zbog Uefine nesmiljene želje za pošto-poto zaradom.



Njima to nije samo igra

Priča ide i dalje, zbog beskrupuloznosti prema klubovima za koje navijaju, ali i prema samim navijačima dolazi do eskalacije koja se dotiče i pitanje vlasništva. Ti bogati ljudi, američki poslovni profesionalci, šeici, građevinari, nogomet ne doživljavaju kao igru kroz koju se može i zaraditi i izgubiti. Ne, oni su nogomet misaono dokučili samo kao nepresušni izvor zarade, makar svi ostali u njemu i oko njega gubili.

Navijači Uniteda već se javno opredjeljuju protiv američke obitelji Glazer, vlasnika kluba, i navijačima Cityja na živce ide arapski kapital koji ne preza od nelogičnih odluka, a zacijelo će se pobuniti i navijači Milana protiv kineskog kapitala, ili Juventusovi protiv Agnellija.

Uefa iskoristila navijačko ‘ne’ Superligi

To je fakat jedna posve nova pojava u nogometu. Najbogatiji klubovi svijeta su dobili nadzorne odbore. I zavezali ruke gazdama koji su dosad imali sva prava odlučivanja uz onaj bezobrazluk – tko nam išta može.

Eto, nije ispalo tako, dogodila je jedna revolucija navijača koju je Uefa samo iskoristila. Ali, to što se dogodilo Superligi i klubovima koji su se isprve odlučili na nju može se uskoro dogoditi i Uefi.

Uefa je djelimice i krivac što se nogomet na Starom kontinentu ovako raslojio. Sada se i sama predstavlja kao zaštitnica navijača, a znamo da nije tako.

Nogomet bez navijača je ništa!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI