Večeras u Zagrebu skijaju legende Svjetskog kupa

Sudjelovat će 18 ukupnih pobjednica i pobjednika Svjetskog skijaškog kupa predvođeni s prva dva skijaša koja su ponijela taj naslov, legendarnim Francuzom Jeanom-Claudeom Killyjem i Austrijancem Karlom Schranzom...

Večeras se u Zagrebu održava središnja proslava obilježavanja 50 godina od prve utrke u FIS Svjetskom kupu u alpskom skijanju, „Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa“. Vrhunac proslave bit će revijalna utrka ukupnih pobjednika Svjetskog kupa koja počinje u 19.45 sati, a sudjelovat će 18 ukupnih pobjednica i pobjednika Svjetskog skijaškog kupa predvođeni s prva dva skijaša koja su ponijela taj naslov, legendarnim Francuzom Jeanom-Claudeom Killyjem i Austrijancem Karlom Schranzom.

Utrka će se održati na skijaškoj stazi duž Bakačeve ulice, na cesti od kružnog toka ispred Zagrebačke katedrale do Manduševca, a osim Killyja i Schranza u utrci sudjeluju i Janica i Ivica Kostelić, Annemarie Moser-Pröll, Pernilla Wiberg, Marc Girardelli, Alberto Tomba, Marcel Hirscher, Petra Kronberger, Tamara McKinney, Tina Maze, Andreas Wenzel, Michele Jacot Herry, Lise-Marie Morerod, Michaela Dorfmeister, Renate Götschl i Nicole Hosp. Utrka počinje s povijesnim, a završava s novim vratima, a svaki natjecatelj vozit će u skijaškom kombinezonu iz svog razdoblja. Duljina staze u Bakačevoj ulici je 165 metara, a za njenu izgradnju osigurano je 900 kubnih metara snijega kako bi debljina snježnog pokrivača bila 50 cm ravnomjerno duž cijele staze.

Širina staze je od 8 metara na startu do 10,5 metara u cilju. Osim ukupnih pobjednika Svjetskog kupa središnju proslavu „Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa“ uveličat će i stari prijatelji utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“, skijaši i skijašice s iznimnim karijerama, Jure Košir, Matjaž Vrhovnik, Hans Enn, Bojan Križaj, Günther Mader, Marco Büchel, Kristian Ghedina, Thomas Sykora, Špela Pretnar, Urška Hrovat i Alenka Dovžan.

Revijalnoj utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa u centru grada prethodit će na istoj gradskoj stazi izvlačenje startnih brojeva za mušku utrku kada će se s početkom u 18.15 sati 15 najboljih slalomaša svijeta spustiti Bakačevom ulicom do glavnog zagrebačkog trga na skijama po svoje startne brojeve za sutrašnju utrku. Nakon izvlačenja startnih brojeva, službeni program „Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa“ nastavit će se defileom predstavnika dosadašnjih organizatora utrka FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju 1967. – 2017.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI