VATRENI IDU PO SP: Poljud i dalje prati stigma ukletosti! Evo gdje možete gledati ključnu utakmicu za SP

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U 15 sati sve će  stati, oči hrvatske sportske javnosti bit  će uperene u Split. Hrvatska nogometna reprezentacija  protiv Rusije na Poljudu traži prolaz na Svjetsko prvenstvo u Kataru iduće godine.

Ogled protiv Rusije bit će 16. utakmica hrvatske nogometne reprezentacije u Splitu, a do sada su “Vatreni” samo tri puta slavili na Poljudu. Zbog toga ga i dalje prati stigma o ukletosti.

Hrvatska je ukupno u Splitu odigrala 15 utakmica, ostvarila je tri pobjede, sedam remija i pet poraza.

Hrvatska nogometna reprezentacija nikada nije izgubila od Rusije, a u pet dosadašnjih susreta dva puta je slavila pri čemu jednom nakon izvođenja jedanaesteraca.

U pet dosadašnjih susreta “Vatreni” su slavili samo jednom unutar 90 minuta, a još jednom nakon izvođenja kaznenih udaraca, a preostale tri utakmice završile su bez pogodaka.



Prvi hrvatsko – ruski dvoboj odigran je 6. rujna 2006. na startu kvalifikacija za EP 2008. u Austriji i Švicarskoj. Bila je to prva kvalifikacijska utakmica sa Slavenom Bilićem na klupi, te početak “Modrićeva ere” u dresu “Vatrenih”.

Tri dana uoči ogleda u Moskvi dogodila se “afera Fontana”. Darijo Srna, Ivica Olić i Boško Balaban su bez dozvole napustili kamp i otišli u noćni provod. Kada je otkriven njihov prijestup, Bilić ih je izbacio iz momčadi za utakmicu u Moskvi. Priliku su dobili “klinci” Luka Modrić, Niko Kranjčar, Vedran Ćorluka i Eduardo.

Rusija predvođena Guusom Hiddinkom je bila favorit, ali je susret igran pred 30.000 gledatelja na stadionu Lokomotiva završio 0-0. Uzvratu u Zagrebu idućeg ljeta, također, je završio bez golova. Na koncu su obje reprezentacije izborile EP, dok je Engleska otpala.

Jedinu pobjedu unutar 90. minuta Hrvatska je ostvarila u studenom 2015. kada je pod vodstvom Ante Čačića u prijateljskom susretu u Rostovu slavila sa 3-1. Rusi su poveli golom Fjodora Smolova u 15. minuti, a preokret je uslijedio golovima Nikole Kalinića (57), Marcela Brozovića (60) i Marija Mandžukića (82).

Do sada najvažniju utakmicu “Vatreni” i “Zbornaja” odigrali su u srpnju 2018. u četvrtfinalu SP-a. Hrvatska je nakon trilera jedanaesteraca pobijedila sa 3-2 izborivši plasman u polufinale World Cupa.

Rusija je povela golom Denisa Čeriševa u 31. minuti, na 1-1 je izjednačio Andrej Kramarić u 39. minuti, da bi Hrvatsku u vodstvo doveo Domagoj Vida u 101. minuti. Međutim, za 2-2 pogodio je Mario Fernandes u 115. pa su o polufinalistu odlučivali udarci s bijele točke.

Prilikom izvođenja jedanaesteraca Danijel Subašić je obranio udarac prvog ruskog izvođača Fjodora Smolova. Nakon što su Brozović i Džagojev bili precizni ruski vratar Akinfejev zaustavio je pokušaj Kovačića te je nakon dvije serije rezultat bio izjednačen.

Srećom, u trećoj seriji je Brazilac u ruskim redovima Fernandes je promašio gol, što je na koncu presudilo. Modrić, Vida i Rakitić su bili precizni kod nas, a za Ruse su još zabili Ignaševič i Kuzjajev.

Posljednju međusobnu utakmicu Hrvatska i Rusija su odigrale 1. rujna u kvalifikacijama za SP 2022. Utakmica na stadionu Lužnjiki završila je bez pogodaka. Danas iza 17 sati znat ćemo hoćemo li upisati i treće slavlje protiv Rusa koje bi odvelo na SP 2022 u Katar. Hrvatskoj za prvo mjesto kao što znao igra samo pobjeda.

Prema procjenama kladionica, Hrvatska je izraziti favorit. Na pobjedu Vatrenih koeficijent je 1,60, da će biti neriješeno iznosi 4,10 dok je na pobjedu Rusa velikih 5,80. No teren je nešto sasvim drugo za razliku od kladionica.

Hrvatska nogometna reprezentacija vrijedna je 312 milijuna eura prema podacima portala Transfermarkt, dok ruska vrsta vrijedi 157 milijuna eura.

Najskuplji igrač u redovima svjetskih doprvaka je veznjak Intera Marcelo Brozović koji je procijenjen na 40 milijuna eura. U redovima ruske vrste veznjak Monaca Aleksandr Golovin vrijedi 28 milijuna eura.

Prijenos utakmice je na Novoj TV dok će uvodna emisija uz stručne komentare Aljoše Vojnovića i Roberta Jarnija uoči ključnog susreta početi u 14 sati.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI