USPOREDBA SA ŠUKEROM OVOG VATRENOG DOŠLA GLAVE: Upao u nikad veću golgetersku krizu, sad se čeka odgovor!

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Je li Andrej Kramarić naš Godot? Kojeg čekamo, a ne znamo hoćemo li ga dočekati. U toj igri riječi i podsjećanju na klasičnu književnost krije se i sadašnji status ovog nesumnjivog sjajnog nogometaša. Napadača koji je na početku mandata Zlatka Dalića bio odlučujuć, a u zadnje vrijeme nastupi su mu baš, ono, neodlučni.

Jasno je na što ciljamo. Pogocima Kramarića u dodatnim kvalifikacijama za svjetsku smotru u Rusiji 2018. godine Hrvatska se plasirala na natjecanje na kojem je šokirala svijet. I kasnije je Kramarić bio dobar, pristojan, ali u zadnje vrijeme od njega se očekuje mnogo, a dobiva malo.

Neka se ne naljuti, ali neki promašaji iz tog zadnjeg doba su mu antologijski. Poput onog u produžecima protiv Španjolaca na Euru, kada je kod 3:3 na asistenciju tada nevjerojatnog Mislava Oršića, s udaljenosti od pet metara prema golu širokom od sedam i pol metara – pogodio vratara u prsa.

Prije tog nemilog događaja bio je i malo isuviše pričljiv, spominjalo se, ma on sam je spominjao, ‘kako uvijek treba biti prva opcija u napadu’. Nije navijačima baš sjeo taj istup. Je li Daliću? Ne znamo, ali smo sigurni da očekuje da se Godot, pardon Kramarić vrati.

Takav odličan napadač bez učinka u reprezentaciji postaje predmet rasprave. zabije VlašićPašalićLivaja, a ne zabije Kramarić. Priznajte, malo čudno.



No, evo sad prilike, veli Dalić da mu je prva napadačka opcija za dvoboj u gostima protiv Ciprana baš Kramarić u paru s Livajom. Cipar je suparnik koji će, kako veli Danijel Pranjić, bivši ‘Vatreni’ koji je dugo igrao na Cipru, ‘parkirati autobus u kazneni prostor’. I bit će potrebna strpljivost, jer što se duže ne postigne zgoditak, to će rasti i nervoza.

Zato bi Kramariću sve brzo bilo oprošteno ako bi nas brzo u toj utakmici lišio nervoza i iščekivanja. On živi od golova i za njih, a bez golova postat će upitan i njegov status u reprezentaciji. Tako to ide s napadačima, njih se čeka, kada ih se ne dočeka – odriče ih se. Svjestan je zacijelo toga ‘Krama’ koji je sve samo ne ‘krama’ od igrača.

Tako elegantno i atraktivno zabijati u jakoj njemačkoj Bundesligi i nama stvara očekivanja da češće bude čovjek odluke. A ne poput lika iz književnosti kojeg se čeka a ne dočeka, zato smo i spomenuli Godota.

Da ne budemo baš nepravedni prema Kramariću, a to svaki napadač zna, da bi napadač bio efikasan i u formi mora imati podršku veznog reda, kvalitetno dodanu loptu, ali i sam mora biti pokretan, otkriven…

Zna se često opravdavati Kramarića da ne igra na svojoj poziciji koja mu odgovara, nego je postavljen na krilo prema aut liniji. Ima u tome istine, ali opet, predugo se od njega čeka veličanstvo koje se zove – gol. Zato Kramariću, riješi nas tih Ciprana već u prvih pola sata!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI