U sekundi zaradi više od eura, to je epilog plaće od 37,5 milijuna eura Carlosa Teveza

Desk

Tvrdi se da ima kineskih klubova koji žele Bayernu dati 200 milijuna eura odštete samo da se dokopaju Lewandowskog. Podsjećamo, dosad rekordna odšteta bila je ona Juventusu od Manchester Uniteda za Paula Pogbu, iznosila je 104 milijuna eura

Običnim ljudima nikad neće ići u glavu koliko se enormno bogato plaćaju današnji nogometaši. Dobro, ni prije im nije bilo jasno, no današnja vremena probijaju sve granice razum akada su u pitanju honorari nogometaša. Napose, otkad se otvorilo kinesko tržište koje postaje strah i trepet europskoj i južnoameričkoj nogometnoj sceni.

Zadnje vijesti koje dolaze iz Kine dižu kose predsjednicima najbogatijih svjetskih klubova. Koji se sad već stvarno počinju brinuti hoće li moći u svojim redovima zadržati i dosad skupe nogometne zvijezde. Evo, zadnja vijest koja dolazi s dalekog istoka zvzući gotovo pa nadnaravno. Napadač poljske nogometne reprezentacije i njemačkog prvaka Bayerna Robert Lewandowski odbio je rekordni transfer u Kinu. Njegov menadžer Cezary Kucharski je otkrio kako je poljski napadač mogao imati godišnju plaću veću od 40 milijuna eura što bi ga učinilo najplaćenijim igračem svijeta.

Menedžer Kucharski kaže:

“Lewandowski je dobio ponudu iz Kine, a da je odlučio otići u Kinu, plaća bi mu bila veća od 40 milijuna eura.

No, to nije sve u ovoj priči. Tvrdi se da ima kineskih klubova koji žele Bayernu dati 200 milijuna eura odštete samo da se dokopaju Lewandowskog. Podsjećamo, dosad rekordna odšteta bila je ona Juventusu od Manchester Uniteda za Paula Pogbu, iznosila je 104 milijuna eura.



Ovaj transfer Lewandowskog nije realiziran, pa je i dalje najbolje plaćeni nogometaš na svijetu Argentinac Carlos Tevez, njegova godišnja plaća, a potpisao je ugovor na dvije godine za Shanghai Shenhuu, jest 37,5 milijuna eura. Po visini odštete Tevez je tako postao šesti najskuplji nogometaš u povijesti, iza Paula Pogbe, Garetha Balea, Cristiana Ronalda, Gonzala Higuaina i Neymara. Ali, Tevez će imati najveće prihode u povijesti nogometa, tih 37 milijuna eura znači da će imati tjednu plaću od 700 tisuća eura.

Precizni matematičari odmah su prionuli izračunu. Pa su izračunali, ako čovjek udahne svake sekunde da jedan njegov dah vrijed 1,2 eura. Budimo i precizniji. Tevez će zarađivati 37.500.000ura godišnje, 3.125.000 mjesečno, 721.000 tjedno, 103.000 dnevno, 4.291 euro po satu, 72 euro po minuti ili 1,2 eura po sekundi. Zapanjujuće…

Ulaskom Kine na globalno nogometno tržište dogodilo se da Messi i Ronaldo, donedavno najbolje plaćeni nogometaši svijeta više nisu na vrhu po prihodima. Nije to ni Pogba koji je donedavno slovio i kao rekorder po zaradi.

U Španjolskoj se tvrdi da je i Modrić nedavno dobio ponudu od jednog kineskog prvoligaša, zarađivao bi 20 milijuna eura godišnje, a ugovor mu je podastrt na četiri godine. Odbio je. Nadalje, naš Nikola Kalinić dobio je ponudu iz Kine na 40 milijuna euraa za tri sezone, a zgodno je primjetio direktor Fiorentine Andrea Rogg. “Kad igraču ponudite deset puta veću plaću teško ga je nagovoriti da ostane”.

Rogg kaže i sljedeće:

“Kinesko tržište je definitivno tržište koje raste. Kina ima veliki kapital, a uz sve to postoji i snažna politička volja da se ulaže u nogomet”, zaključio je direktor Fiorentine.

Još prije koju godinu na kinesku pustolovinu odlučio se Brazilac s hrvatskom putovnicom, Sammir. U Hrvatskoj su se vodile burne raspre zaslužuje li on biti u hrvatskoj reprezentaciji, a danas taj čovjek zarađuje sedam milijuna eura po sezoni. Njegov klub, Jiangtsu, već je kupio Teixeiru iz Šahtara i Ramiresa iz Chelsea, prvog za pedesetak, drugog za tridesetak milijuna eura. Usporedbe radi, najbolji hrvatski reprezentativci koji igraju za Real, Barcelonu i Juventus manje su plaćeni od Sammira.

Kinezi su najprije šokirali nogmoetni svijet kada su uspjeli u svoje klubove dovesti Hulka čija je tjedna plaća 360 tisuća eura, te potom i Talijana Pellea koji svakih sedam dana dobije 325 tisuća eura. Usporedite li to s donedavno najplaćenijim Messijem i Ronaldom da se lako uvidjeti da se Kinezi ne šale. Messi, Ronaldo i Neymar nisu na vrhu najplaćenijih nogometaša na svijetu.

Jer, Messi i Ronaldo primaju oko 320 tisuća eura tjedno, dakle, fino zaostaju za najboljim tjednim plaćama zvijezda iz kineskog prvenstva. Stvari ovako stoje, desetak najplaćenijih nogometaša svijeta svake godine zarade više od 200 milijuna eura. Na prvom mjestu s 37,5 milijuna eura je Argentinac Tevez u kineskom Shanghai Shenhui. Potom slijedi Neymar s 30 milijuna po godini. Na trećem mjestu opet je čovjek iz Kine, Brazilac Oscar koji s Tevezom nastupa u istom klubu, on ima godišnji ugovor na 24 milijuna eura. Tek na četvrtom mjestu je Messi s 22 milijuna eura, a peti je Ronaldo s 21 milijunom prihoda na godinu.

Uostalom, pogledajte i cijeli poredak:

1. Tevez (Arg, Shanghai) 37,5 milijuna eura

2. Neymar (Bra/FC Barcelona) 30

3. Oscar (Bra/Shanghai) 24

4. Lionel Messi (Arg/Barcelona) 22

5. Cristiano Ronaldo (Por/Real Madrid) 21

6. Hulk (Bra/Shanghai) 20

7. Paul Pogba (Fra/Manchester United) 17,5

8. Wayne Rooney (Eng/Manchester United) 17,1

9. Graziano Pelle (Ita/Shandong Luneng) 16

10. Zlatan Ibrahimović (Šve/Manchester United) 15,5

Za mišljenje o zbivanjima u Kii upitali smo i bivšeg hrvatskog izbornika Ćiru Blaževića, Koji je bio trener baš u Shanghai Snehui, klubu u kojem su sad Argentinac Tevez i Brazilac Oscar.

“Znam ambicije predsjednika tog kluba i ništa me to ne čudi. Pitanje je bilo samo kada će se sve otvoriti. Ipak, valja znati da je ovakva rastrošnost uvjetovana i političkim pristankom, kada toga nestane i svote će se vratiti na razumnu razinu. Tako to ide u Kini. Oni misle da netko tko puno traži isto toliko i daje. Ilustracije radi, ja sam bio i izbornik kineske olimpijske reprezentacije. Svota koju sam tražio je uvijek bila ista – 800 tisuća dolara. No, sada se pojavio konkurent koji je tražio 3 milijuna. I oni su logično razmišljali – ovaj je sigurno bolji kad više traži”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI