TRAGEDIJA KOJA IM JE DALA DODATNU SNAGU: ‘Nismo ga iznevjerili, znam da nas gleda s neba’

Getty images

S nebesa su ih dirnuli. Do nebesa su ih vinuli. Na krilima tragično preminulog Kobea Bryanta i molitvama nespokojnog grada, Lakersi su dosegli košarkaški vrhunac, započeo je svoj tekst ugledni američki novinar Bill Plaschke.

Nadalje Plaschke ističe kako je Los Angeles stigao do 17. naslova te su se napokon tako izjednačili s omraženim Boston Celticsima.

Dodaje kako je LeBron James ispisao povijest ta kako se zasigurno može tražiti da stane u istu rečenicu s Michaelom Jordanom kao najvećim košarkašem svih vremena.

Nije se samo LeBron upisao u povijest, tri godine nakon što je preuzela kontrolu na organizacijom, Jeanie Buss postala je prva žena koja je prihvatila Larry O’Brien trofej.

Plaschke kao pravog heroja ovog naslova Lakersa pronalazi u odjeći koju su nosili i imenu koje su skandirali. ‘Najveća zvijezda bilo je sjećanje na pokojnog Kobea Bryanta, čiji je duh lebdio nad svime i čiji se utjecaj osjećao posvuda.’



Nakon što su Bryant, njegova 13-godišnja kći Gianana i još sedmero ljudi poginuli u padu helikoptera 26. siječnja, Lakersi su se zakleli da će sezonu odigrati u njegovu čast. James je u prvoj utakmici nakon tragedije obećao:

‘Uvijek smo dijelili odlučnost da uvijek želimo pobijediti i biti veliki. Želim nastaviti sa svojim suigračima njegovo nasljeđe… jer Kobe Bryant bi to želio’, rekao je tada James.

Ispunjeno…

U minutama odmora vikali su ‘1-2-3-Mamba’, nosili su njegove tenisice, njegove majice. Vodio ih je njegov kredo ‘Ostavite nasljedstvo.’

Kada je Anthony Davis donio pobjedu protiv Denvera u drugoj utakmici finala Zapada lupio se u prsa i povikao: ‘Kobe’. Ta će predstava zauvijek biti poznata kao ‘The Mamba Shot’.

‘Kobeova prisutnost bila je čarobna. Bilo je kao da igramo šest na pet’, istaknuo je glavni operativac Lakersa Tim Harris.

Nosili su dresove sa znakom crne mambe koje je dizajnirao sam Bryant, nosili su ih poput oklopa, natjecali su se poput Kobea, ističe Plaschke.

‘Nevjerojatan je pritisak, ali ne želimo izgubiti, ne želimo ga iznevjeriti’, priča je Davis.

Nisu mogli. No, posljednja pobjeda bila je ona čija je slast bila obojena gorčinom. Najutjecajnija sila u ovom finalu, kao i na svim sportskim događanjima posljednjih osam mjeseci, bila je pandemija COVID-19.

Većina doigravanja trebala se odigrati pred razdraganim navijačima u Staples Centru, umjesto u praznoj dvorani udaljenoj 2.500 milja. Strastveni navijači Lakersa zaslužili su podijeliti ove trenutke, umjesto da ih gledaju iz svojih dnevnih soba. Trebala je to biti parada, ali to nije bilo moguće.

Od posljednjeg naslova Lakersa prošlo je deset godina, a čak šest sezona propuštali su doigravanje. Promijenili su sedam trenera, a onda se 2018. pojavio LeBron James.

Nakon prve sezone u kojoj nije previše razveselio navijače, Jamesu je postalo jasno da se mora okružiti igračima koji mogu Lakersi odvesti do naslova.

Prvo je momčad iz Los Angelesa angažirala trenera Vogela, savršenog kustosa za Jamesov inteligentan stil. Tada su James i njegovi poslovni suradnici pomogli regrutirati Davisa, a generalni direktor Rob Pelinka okružio ih je veteranskim igračima kao što su Rajon Rondo, Danny Green, pa čak i Dwight Howard. James je postao snažan, ali prigrljeni vođa.

Javno ih je vodio kroz bol Bryantove smrt, neizvjesnost zaustavljanja pandemije, pa čak navodno i držao privatne treninge tijekom stanke.

Kad su Lakersi krajem srpnja ušli u ‘balon’ u Orlandu, imali su drugi najbolji rekord lige i apsolutno najbolju kemiju. I imali su snagu Kobea.

‘Kao da smo dobili super moć. Čini se da igraju za nešto veće od prvenstva. Kako možete gledati sve što se dogodilo i ne vjerovati da je s nama?’, rekao je Harris.

‘Danas momčad, liga i grad vjeruju. Kad se Bryant povukao 2016., slavno je završio svoj posljednji govor rečenicom: Mamba Out’, ističe američki novinar te zaključuje:

‘Nikad nije otišao.’

‘Otkako se tragedija dogodilo, svi smo željeli ovo napraviti za njega i nismo ga iznevjerili. Znam da nas gleda s neba i da je ponosan na nas. Znam da je Vanessa (op.a. supruga Kobea Bryanta) ponosna na nas. Puno nam to znači’, rekao je Anthony Davis.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI