TAMNA STRANA ALEXA FERGUSONA: Zna se da pije i kocka, sad ga terete i za prodaju utakmica

Foto: Daily Mail

Alex Ferguson i u mirovini proživljava nezgodne dane, trener koji se smatra možda i najboljim nogometnim menadžerom svih vremena suočava se s teškim optužbama. Ne, nije riječ samo o njegovim znanim porocima, primjerice sklonosti kocki ili alkoholu, već je riječ o kud i kamo gorim objedama.

Naime, Ferguson je optužen i za namještanje utakmica, primanje mita, što je poprilično glasno odjeknulo u Velikoj Britaniji. Makar je „tužitelj„ čovjek kojem malo tko vjeruje…

Fergusona tereti Giuseppe ‘Pino’ Pagliara 65-godišnji talijanski nogometni menadžer iza kojeg je mnogo repova, krivih poslovnih poteza, propadanja i uzdizanja. Baš taj Pagliara je optužio Alexa Fergusona da je prodao utakmicu Lige prvaka protiv Juventusa. Pagliara je to izjavio na sudu i to pod zakletvom.

Inkriminirana utakmica jest ona Uniteda i Juventusa u sezoni Lige prvaka 2002/03. U Torinu je bilo uvjerljivih 3-0 za Fergusonovu momčad, a na Old Traffordu je također slavio United, bilo je 2-1. Ispada da je Fersugon uzeo mito, prevario Pagliarija i dobio utakmicu (?)

Otišao je Pagliara toliko daleko pa je rekao i što je za prodaju utakmice Ferguson dobio zauzvrat. Riječ je o satu „rolex„ vrijednom 30 tisuća funti. Duhoviti engleski mediji su u svojim napisima izrazili čuđenje na način da bi shvatljivije bilo da je ”Ferguson utakmicu prodao za nekoliko boca whiskeya„. Aludiravši tako na njegovu sklonost dobroj kapljici.



I prije se znalo za tamne strane Alexa Fergusona, čovjeka koji voli popiti, kockati, a k tome ima i farmu svojih konja. Neki su se toliko osilili pa su tvrdili da je svaki igrač za nastup u prvoj momčadi Fergusonu morao davati novac.

Ferguson je sa svojim nogometnim i menedžerskim sposobnostima postao znan s trijumfom provincijskog škotskog Aberdeena u Kupu kupova 1983. godine. Kasnije je Ferguson postao menadžer s najduljim radnim stažem u Manchester Unitedu, pretekavši rekord Matta Busbyja 19. prosinca 2007 godine. Osvojio je mnogo nagrada i drži velik broj rekorda uključujući i nagradu menadžer godine (Manager of the Year) u britanskoj nogometnoj povijesti. Još 2008. godine postao je treći britanski menadžer koji je osvojio Europski kup više puta. Dobio je počasnu titulu „sir“. 2009. godine.

Tijekom 26 godine u klubu, osvojio je 38 naslova, uključujući 13 naslova Premier lige i dva puta kup prestižnog natjecanja UEFA Liga Prvaka.

I sad taj relativno nepoznat sumnjiv menedžer, Talijan Pagliara udara po Fergusonu, prodao je cijelu priču Daily Telegraphu. Uzgred budi rečeno Pagliara nikad nije mogao dobiti radnu dozvolu u Engleskoj pa mnogi sumnjaju da je riječ o čistoj pakosti.

K tome, Pagliariju se već sudi u procesu s bivšim pomoćnim trenerom Burnleyja Tommyjem Wrightom, u kojemu je optužen za više kriminalnih djela u nogometu, među ostalima su tu ozbiljne optužbe za korupciju i namještanje utakmica. Nakon objave skandala tadašnji je engleski izbornik Sam Allardyce podnio ostavku, a na jednom od svjedočenja Pagliara je spomenuo bivšeg trenera Manchester Uniteda, legendarnog sir Alexa Fergusona.

Optužbe su na klimavim nogama i Ferguson ih je zacijelo popratio s bocom whiskeya u ruci…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI