TAMNA STRANA ALEXA FERGUSONA: Zna se da pije i kocka, sad ga terete i za prodaju utakmica

Foto: Daily Mail

Alex Ferguson i u mirovini proživljava nezgodne dane, trener koji se smatra možda i najboljim nogometnim menadžerom svih vremena suočava se s teškim optužbama. Ne, nije riječ samo o njegovim znanim porocima, primjerice sklonosti kocki ili alkoholu, već je riječ o kud i kamo gorim objedama.

Naime, Ferguson je optužen i za namještanje utakmica, primanje mita, što je poprilično glasno odjeknulo u Velikoj Britaniji. Makar je „tužitelj„ čovjek kojem malo tko vjeruje…

Fergusona tereti Giuseppe ‘Pino’ Pagliara 65-godišnji talijanski nogometni menadžer iza kojeg je mnogo repova, krivih poslovnih poteza, propadanja i uzdizanja. Baš taj Pagliara je optužio Alexa Fergusona da je prodao utakmicu Lige prvaka protiv Juventusa. Pagliara je to izjavio na sudu i to pod zakletvom.

Inkriminirana utakmica jest ona Uniteda i Juventusa u sezoni Lige prvaka 2002/03. U Torinu je bilo uvjerljivih 3-0 za Fergusonovu momčad, a na Old Traffordu je također slavio United, bilo je 2-1. Ispada da je Fersugon uzeo mito, prevario Pagliarija i dobio utakmicu (?)

Otišao je Pagliara toliko daleko pa je rekao i što je za prodaju utakmice Ferguson dobio zauzvrat. Riječ je o satu „rolex„ vrijednom 30 tisuća funti. Duhoviti engleski mediji su u svojim napisima izrazili čuđenje na način da bi shvatljivije bilo da je ”Ferguson utakmicu prodao za nekoliko boca whiskeya„. Aludiravši tako na njegovu sklonost dobroj kapljici.I prije se znalo za tamne strane Alexa Fergusona, čovjeka koji voli popiti, kockati, a k tome ima i farmu svojih konja. Neki su se toliko osilili pa su tvrdili da je svaki igrač za nastup u prvoj momčadi Fergusonu morao davati novac.

Ferguson je sa svojim nogometnim i menedžerskim sposobnostima postao znan s trijumfom provincijskog škotskog Aberdeena u Kupu kupova 1983. godine. Kasnije je Ferguson postao menadžer s najduljim radnim stažem u Manchester Unitedu, pretekavši rekord Matta Busbyja 19. prosinca 2007 godine. Osvojio je mnogo nagrada i drži velik broj rekorda uključujući i nagradu menadžer godine (Manager of the Year) u britanskoj nogometnoj povijesti. Još 2008. godine postao je treći britanski menadžer koji je osvojio Europski kup više puta. Dobio je počasnu titulu „sir“. 2009. godine.

Tijekom 26 godine u klubu, osvojio je 38 naslova, uključujući 13 naslova Premier lige i dva puta kup prestižnog natjecanja UEFA Liga Prvaka.

I sad taj relativno nepoznat sumnjiv menedžer, Talijan Pagliara udara po Fergusonu, prodao je cijelu priču Daily Telegraphu. Uzgred budi rečeno Pagliara nikad nije mogao dobiti radnu dozvolu u Engleskoj pa mnogi sumnjaju da je riječ o čistoj pakosti.

K tome, Pagliariju se već sudi u procesu s bivšim pomoćnim trenerom Burnleyja Tommyjem Wrightom, u kojemu je optužen za više kriminalnih djela u nogometu, među ostalima su tu ozbiljne optužbe za korupciju i namještanje utakmica. Nakon objave skandala tadašnji je engleski izbornik Sam Allardyce podnio ostavku, a na jednom od svjedočenja Pagliara je spomenuo bivšeg trenera Manchester Uniteda, legendarnog sir Alexa Fergusona.

Optužbe su na klimavim nogama i Ferguson ih je zacijelo popratio s bocom whiskeya u ruci…

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI