SVJETSKI MEDIJI: ‘HRVATSKA SE IZJEDNAČILA S NJEMAČKOM’, srpski mediji: ‘Bravo komšije, budite prvaci svijeta, zaslužili ste to!’, ‘Šta rade ovi Hrvati, oni su luđaci; Piksi, gledaj i uči!’

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Svi relevantni svjetski mediji vijest o “šokantnoj” pobjedi Hrvatske protiv Brazila prenijeli su kao prijelomnu vijest, a lice Brune Petkovića u ekstazi vrišti s gotovo svih sportskih naslovnica i u susjednim državama.

Poznati američki sportski TV kanal ESPN pod naslovom “Hrvatska šokirala Brazil za polufinale Svjetskog prvenstva” slavi hrvatska “sveta tri kralja” – Luku Modrića, Matea Kovačića i Marcela Brozovića, a sjetila se i “malog Isusa” – Dominika Livakovića.

“Titeovu momčad veći dio utakmice frustrirala je dominantna predstava hrvatskog trojca – Brozović, Kovačić i Modrić, koji su dobili ruke od inspiriranog Dominika Livakovića. Neymar je mislio da je svojim 77. golom za Brazil učinili dovoljno za plasman dalje. Međutim, četiri minute prije kraja Petkovićeva odbijena lopta osigurala je Hrvatskoj penale, koji su ih odveli u polufinale”, piše u tekstu.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nijemci su se više bavili “Neymarovom dramom”, kako su nazvali ovaj trenutak karijere za jednog od najboljih nogometaša svijeta.

“Brazil već 20 godina sanja naslov svjetskog prvaka i morat će sanjati dalje. Brazil plače zbog Neymara, 2014. ozlijedio se prije polufinala, 2018. nije bio potpuno spreman za turnir, a sad je ispao u četvrtfinalu”, saželi su njegovu tužnu sudbinu u svom izvještaju novinari njemačkog Bilda.



Talijanski mediji pod naslovom “Hrvatska, kakav podvig!”, slave veliku pobjedu apsolutnih autsajdera turnira, ali ističu i našeg heroja – Dominika Livakovića.

“Brazilci su bili bolji veći dio utakmice. Najbolje prilike imao je upravo Selecao, ali čudesni Livaković branio je sve, a posebno dobre bile su intervencije Paqueti i Neymaru”, pišu u tekstu talijanske sportske dnevne novine Gazzetta dello Sport.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Novinari Daily Maila bili su osobito inspirirani: “Lekcija prva na stadionu Education City (grad obrazovanja, op. a.), nikad ne otpisujte Hrvatsku. Baš nikad! Ni ako ste Brazil, peterostruki svjetski prvaci i vodite 1:0 duboko u produžetku, a suparnik vam nije do tad nijednom opalio u okvir gola.”

“Zato što Hrvatska ima nepresušne rezerve duha i čudesnu mentalnu snagu, i u stanju je uzvratiti vam iako je veći dio utakmice provela na zadnjoj nozi. Titeu, Neymaru i društvu trebat će neko vrijeme za oporavak od ovog udarca, mislili su da su u polufinalu, ali…,” pišu engleske dnevne novine.

Francuske sportske dnevne novine L’Équipe pod naslovom “Hrvatska je uspjela eliminirati Brazil u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva” pišu:

“Nasuprot tome, stalni sudionici ovih susreta i finalisti prošlog izdanja, Hrvati nastavljaju ispisivati ​​svoju veliku povijest, postavši nacija koja je odigrala najviše jedanaesteraca bez ijednog izgubljenog poraza u povijesti turnira, izjednačena s Njemačkom (4).”

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

“Već odlučujući protiv Japanaca, Dominik Livaković opet je bio odlučujući protiv plejade brazilskih zvijezda. Autor jedanaest obrana, prve za jednog hrvatskog vratara na Svjetskom prvenstvu, uključujući pet obrana visoke klase”, piše L’Équipe.

Srpski mediji su u većini navijali za Hrvatsku, što je očito iz njihovih komentara. Komentari na B92 bili su čudesni: “Bravo komšije, budite prvaci svijeta, zaslužili ste to!”, “Piksi, gledaj i uči” i “Šta rade ovi Hrvati, oni su luđaci!”.

“Hrvatska je napravila svjetsku senzaciju”, piše Kurir. Najduhovitiji naslov je sigurno od Srpskog telegrafa, koji u originalu piše: “Dajte im Brazil da se igraju: Hrvati pokazali Srbima kako se to radi i napravili čudo u Kataru!”

“Šok i kapa dole: Hrvatska je u polufinalu Mundijala, Vatreni režirali novo “čudo na penale”, Brazilci mogu na Kopakabanu!’, zaključuje u originalu Blic.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Facebook Comments

Loading...
DIJELI