SUCI REAGIRALI NA SPORNU UTAKMICU: Napravili su analizu, optužbe Nexea ne prolaze

Screenshot

Udruga hrvatskih rukometnih sudaca u ponedjeljak se osvrnula na optužbe kluba Nexe kako je utakmica završnice prvenstva protiv PPD Zagreba bila neregularna.

Priopćenje Udruge u nastavku donosimo u cijelosti:

“Udruga hrvatskih rukometnih sudaca kao jedan od čimbenika regularnosti u natjecanju Hrvatskih rukometnih liga ne želi, a uostalom i ne smije komentirati bilo koju utakmicu budući da su Pravilima rukometne igre, Propozicijama natjecanja i srodnim propisima Hrvatskog rukometnog saveza odnosno Svjetske rukometne organizacije (IHF) jasno određene uloge rukometnih sudaca/nadzornika suđenja (delegata) i drugih osoba koje sudjeluju u odigravanju rukometne utakmice, a to je prvenstveno poštivanje i primjena Pravila rukometne igre. Posebno ističemo, Udruga hrvatskih rukometnih sudaca brani javno istupanje svim svojim članovima što im zabranjuje komentiranje utakmica i suđenja, a pogotovo „prozivanje“ imenom i prezimenom igračice/igrača ili bilo kojeg drugog rukometnog djelatnika.

Stoga, Udruga hrvatskih rukometnih sudaca ne komentira izjave glede odigrane prvenstvene utakmice Paket 24 Premijer Hrvatske rukometne lige između rukometnih klubova PPD Zagreb i Nexe nego se želi (argumentirano) osvrnuti na navode koje su vezani za utakmicu i oko utakmice.

Podsjećamo, rukometni suci kao i nadzornici (delegati), dakle članovi Udruge hrvatskih rukometnih sudaca, kao sportski djelatnici, prepoznatljivi su u Europi i svijetu, sudeći (ili sudjelujući kao delegati) na najvećim sportskim rukometnim priredbama gdje su nositelji najvećeg tereta odgovornosti ali i časti sudeći razna finalna natjecanja. Nezahvalno je nešto isticati budući da smo dio velike sportske i rukometne organizacije, no ipak treba spomenuti niz završnica najvećih svjetskih priredbi na kojima su naši, hrvatski rukometni suci predstavili i sebe kao rukometne djelatnike, Udrugu hrvatskih rukometnih sudaca a time i Hrvatski rukometni savez i to kao jedne od najuspješnije sportske organizacije u Hrvatskoj i svijetu, te u konačnici i opravdali povjerenje Svjetske rukometne organizacije (IHF) i Europske rukometne organizacije (EHF) upravo u našu zajednicu. Tim mislima vodi se i Povjerenstvo za natjecanje pri postavljanju sudaca/delegata na završne susrete doista kvalitetnog te natjecateljski interesantnog Hrvatskog rukometnog prvenstva u svim ligama, posebno na razini natjecanja Paket 24 Premijer lige i 1. Hrvatske rukometne lige za žene, kao i na razini KUP natjecanja.Posljednji primjer govori u prilog tome. Naime, jedan od najboljih europskih sudačkih parova, gospoda Dalibor Jurinović i Marko Mrvica sudili su sezonu ranije finalnu utakmicu natjecanja u kojem trenutno hrvatske nacionalne i klupske boje brani RK Nexe, a u svojoj karijeri iza sebe imaju niz europskih rukometnih prvenstava, završnica europskih klupskih natjecanja i slično. Ove sezone sudili su isključivo i jedino utakmice Lige prvaka što samo pokazuje koliki veliki ugled i povjerenje uživaju od strane EHF-a, a dobro je za podsjetiti kako je navedeni dvojac sudio i prethodnu utakmicu (5. kolo lige za prvaka Paket 24 Premijer Hrvatske rukometne lige ) i to istovrsnih takmaca u kojoj je RK Nexe bio uspješniji.

Također treba spomenuti, kako će se sukladno Propozicijama natjecanja u sljedećih mjesec dana isti klubovi sastati još nekoliko puta u borbi za rukometnog prvaka Hrvatske, pa prema tome svako neargumentirano dizanje tenzija ne pridonosi razvijanju povjerenja koje je potrebno kako bi svi hrvatski rukometni klubovi imali uzor u klubovima poput RK Nexe i PPD Zagreb (u kontekstu ovog priopćenja su istaknuta ova dva kluba) koji uz rukometne ženske klubove stvaraju i podižu kulturu sporta i društva u Republici Hrvatskoj.

Inače, glede prve slijedeće utakmice gdje je moguć susret istih klubova (što prethodno moraju izboriti kroz utakmice s drugim klubovima u polufinalima hrvatskoga Kupa), ne znajući dakle za sudionike finala, 3.svibnja 2022. javno je objavljeno je da će finale Kupa za muškarce suditi Matija Gubica i Boris Milošević. Delegati na istovrsnim utakmicama biraju se iz redova delegata s najvećih svjetskih priredbi odnosno s višegodišnjim rukometnim stažom suđenja na najvišem rangu natjecanja.

Dakle, apsolutno je neprihvatljiva svaka insinuacija koja odstupa od istine i pravde te niza propisnika i pravilnika; suci se određuju i postavljaju na utakmice isključivo s jednim ciljem – regularnost natjecanja u smislu jednakih mogućnosti za sve uz svjesnost kako je sudački nastup podložan javnom mišljenju odnosno i “navijačkoj”, a ne stručnoj procjeni.

Upravo glede posljednjeg, kao što je spomenuto, stručna valorizacija naših sudaca potvrđuje se i potvrđena je već niz godina a posljednjih godina posebno kroz suđenje i sudjelovanje na najvećim i najvažnijim sportskim rukometnim priredbama.

Uostalom, članovi UHRS su uključeni u stručne i znanstvene forume Svjetske i Europske rukometne federaciju u razmjeni iskustava i unaprjeđenju Pravila rukometne igre, a glede navedenog, na početku svake natjecateljske sezone, pozivamo i nudimo dodatnu edukaciju s ciljem unaprjeđenja rukometne igre i jačanja kompetencija stručnog osoblja u klubovima.

U konačnici, Udruga hrvatskih rukometnih sudaca putem nadležnih tijela rukometnih i sportskih organizacija u Republici Hrvatskoj poduzet će sve mjere i radnje u smislu dodatne zaštite članova Udruge hrvatskih rukometnih sudaca što možemo i na što imamo pravo.

U cilju zaštite svojih članova Udruga hrvatskih rukometnih sudaca pokrenuti će stegovne postupke protiv pojedinaca za neistinite tvrdnje koje su objavljene na pojedinim Internet medijima i društvenim mrežama.

Udruga hrvatskih rukometnih sudaca napravila je analizu sporne utakmice.

Kao zaključak ovog priopćenja navesti ćemo da se veselimo analizi Europske rukometne federacije. Također očekujemo da će se javno objaviti analiza provedene utakmice kako bi javnost bila upoznata s činjenicama, a osobno bih volio da prije slanja analize Udruga hrvatskih rukometnih sudaca dobije na uvid “stručnu analizu” u kojoj će vjerojatno pisati da je poslije postignutog pogotka potrebno dodijeliti progresivnu kaznu – žuti karton.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI