ŠTO ĆE VATRENIMA DONIJETI PLES KUGLICA U DOHI? Oba puta kad smo prošli grupu ostvarili smo grandiozan uspjeh!

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija i navijači čekaju ždrijeb SP koji će se održati u Dohi. Izvlačenje grupa počinje u 18:00 i nešto poslije toga ćemo saznati suparnike hrvatske nogometne reprezentacije. Naši su Vatreni kao što je poznato nastup na SP izborili u dramatičnoj završnici kvalifikacija protiv Rusije autogolom u samoj završnici utakmice za 1:0 i veliko slavlje. Dobili smo prigodu bez stresa dodatnih kvalifikacija braniti srebro  iz Rusije 2018.

Vatreni su uoči ždrijeba smještenu u drugu jakosnu skupinu (tzv. pot), a kao kriterij određivanje tih potova poslužila je FIFA ljestvica od 31. ožujka. Jedino što je bilo poznato neovisno o poretku jest da će domaćin Katar imati status nositelja i biti automatski smješten u skupinu A.

Zbog specifičnih okolnosti, ovo izvlačenje skupina proteći će u trenutku dok još uvijek nisu poznati svi sudionici Svjetskog prvenstva. Dosad je tako poznato 29 sudionika Mundijala u Kataru.

Iz Europe će stići još jedna reprezentacija – nakon što se Škotska i Ukrajina sastanu u Glasgowu, pobjednik te utakmice ići će u goste Walesu i onda će onaj tko trijumfira u tom dvoboju ići u neku od osam skupina koje ćemo saznati ovog petka.

Na čekanju je i reprezentacija Perua, oni će igrati protiv boljeg iz utakmice Australija – Ujedinjeni Arapski Emirati.



Jedan završni par doigravanja već je poznat: Kostarika – Novi Zeland.

Pogledajmo dakle kako izgledaju jakosne skupine uoči ždrijeba.

1. pot: Katar, Brazil, Belgija, Argentina, Engleska, Španjolska, Portugal

2. pot: Meksiko, Nizozemska, Danska, Njemačka, Urugvaj, Švicarska, SAD, Hrvatska

3. pot: Senegal, Iran, Japan, Maroko, Srbija, Poljska, Južna Koreja, Tunis

4. pot: Kamerun, Kanada, Ekvador, Saudijska Arabija, Wales ili Škotska ili Ukrajina,

Australija ili Ujedinjeni Arapski Emirati ili Peru, Kostarika ili Novi Zeland

Svjetsko prvenstvo u Kataru igrat će se od 21. studenog do 18. prosinca.

Mi ćemo se pak malo prisjetiti kako je to Hrvatska dosad prolazila sa ždrijebom i kakve je imala skupine na Svjetskim prvenstvima.

Hrvatska nogometna reprezentacija nastupila je  dosad na pet svjetskih prvenstava ( 1998, 2002, 2006, 2014, 2018). Najbolji su rezultati reprezentacije srebrna medalja sa Svjetskog prvenstva 2018 u Rusiji i brončana medalja sa Svjetskog prvenstva 1998 u Francuskoj.

Na povijesnom prvom nastupu Hrvatska je sve oduševila. Skupina nam je dodijelila za protivnike Argentinu, Jamajku i Japan.  U prva dva dvoboja slavili smo protiv Jamajke 3:1 i Japana 1:0. Potom je uslijedio poraz od Argentine 1:0. Hrvatska je prošla skupinu i osigurala plasman u osminu finala i susret protiv Rumunjske.

Šuker je zabio penal na pobjedu 1:0 nakon što ga je morao ponoviti, povijesnu prvenstvo za Hrvatsku postalo je jo veće, u četvrrfinalu nas je čekala velika Njemačka. Hrvatska i izabranici Ćire Blaževića su napravili vjerojatno najveće iznenađenje turnira pobijedivši reprezentaciju Njemačke s uvjerljivih 3:0.

Budući da je Njemačka također bila izbačena u četvrt finalu prethodnog prvenstva, ovo je bilo prvi puta u povijesti da ta reprezentacija nije dospjela među 4 najbolje momčadi na dva prvenstva za redom. Na putu prema grandioznom uspjehu i finale SP-a Hrvatsku je zaustavila Francuska.

I nakon što je veteranski obrambeni igrač Lilian Thuram zabio oba pogotka u utakmici protiv Hrvatske koja je završila rezultatom 2:1. Do kraja njegove reprezentativne karijere to će ostati jedina dva pogotka koja će Thuram zabiti za svoju zemlju. U utakmici za treće mjesto Hrvatska je pobijedila Nizozemsku rezultatom 2:1 i na taj način ostvarila do tada najveći uspjeh na nogometnim natjecanjima. Davor Šuker bio je Zlatna kopačka tog prvenstva sa 6 postignutih golova.

Potom  je uslijedilo SP u Južnoj Koreji i Japanu 2022.godine. Hrvatsku je s klupe Mirko Jozić.

Meksiko, Italija i Ekvador bili su protivnici Hrvatske. Meksiko nas je pobijedio s 1:0 na startu, no onda smo s 2:1 srušili Italiju golovima Olića i Rapaića, nakon što je Italiju u vodstvo doveo Vieri. No na kraju smo svoj nastup neslavno završili porazom od Ekvadora 1:0.

2006. Hrvatsku je pak  s klupe kao izbornik vodio Zlatko- Cico Kranjčar. U skupini nam  se ponovno ukazao Japan, uz Australiju  i veliki Brazil. Upravo smo natjecanje otvorili utakmicom  s Brazilom od kojeg smo poraženi minimalno 1:0. Gol odluke zabio je Kaka. S momčadi iz zemlje izlazećeg sunca odigrali smo bez  golova 0:0. Za prolazi skupine trebali smo pobjedu protiv Australije no završilo je 2:2 i Hrvatska je još jednom svoj put završila bez plasmana u knock-out fazu natjecanja.

Svjetsko prvenstvo 2014. igrano  je pak u Brazilu. Hrvatsku je s klupe tada vodio Niko Kovač. Kuglice u ždrijebu ponovno su nam dodijelile Brazil kao i stare znance Meksiko te Kamerun.

Domaćin Brazil porazio je na startu s 3:1 iako je Hrvatska rano povela, Karioke su sve preokrenule  u svoju korist. Uslijedila je uvjerljiva pobjeda protiv Kameruna 4:0, golovima Olića, Perišića i dvaput Mandžukića.

No ponovno nam se koban za ambicije pokazao Meksiko koji nas je pobijedio s 3:1 i time nas izbacio iz daljnje faze natjecanja.

I potom je uslijedila toliko opjevana i povijesna Rusija 2018. Hrvatska je na tom prvenstvu uspjela doći do finala svjetskoga nogometnog prvenstva i tako je postala 13. reprezentacija kojoj je to uspjelo. Hrvatska je najmanja europska i druga najmanja svjetska reprezentacija koja je imala priliku boriti se za trofej svjetskoga prvaka.

U grupnoj fazi natjecanja igrala je protiv Nigerije, gdje je prvi gol za Hrvatsku zabio Nigerijac Etebo, a kapetan reprezentacije Modrić je s bijele točke rezultat povisio na konačnih 2 : 0.

Na sljedećoj je utakmici Hrvatska pobijedila Argentinu s 3 : 0. Prvi je pogodak volejem postigao Rebić nakon pogreške argentinskog vratara. Modrić je postigao drugi gol koji je proglašen trećim najljepši pogotkom prvenstva. Ivan Rakitić je utakmicu zaključio trećim pogotkom za Hrvatsku.

Na posljednjoj je utakmici Hrvatska pobijedila Island s 2 : 1. Strijelci za Hrvatsku bili su Badelj i Perišić. Hrvatska je tako prvi put imala sve 3 pobjede u grupnoj fazi SP-a.

 

Prvu pobjedu Hrvatske u drugoj fazi velikih natjecanja još od 1998. Hrvatska je ostvarila pobijedivši Dansku boljim izvođenjem jedanaesteraca. Danci su zabili  gol u prvoj minuti šokiravši Vatrene, a Mario Mandžukić četiri je minute poslije izjednačio rezultat i ostvario rekord; to su najbrža dva pogotka na SP-u ikad. Modrić nije uspio realizirati jedanaesterac na kraju drugog produžetka. Tijekom izvođenja jedanaesteraca Hrvatska je uz vratara Danijela Subašića primila dva pogotka, a postigla ih je tri. Subašić je tako postao drugi vratar u povijesti velikih natjecanja koji je obranio tri jedanaesterca u jednoj utakmici.

U četvrtfinalu se Hrvatska borila protiv domaćina prvenstva, Rusije i izborila prvu pobjedu nad domaćinom svjetskog prvenstva, a s kojim je dotad igrala dva puta i oba je puta izgubila (1998,  2014). Rusi su poveli u 31. minuti pogotkom Čeriševa a Andrej Kramarić je izjednačio osam minuta kasnije. Domagoj Vida  je Hrvatsku doveo u vodstvo u 100. minuti, no Rusija je izjednačila na samom kraju drugog produžetka. Hrvatska je ponovno bila bolja u izvođenju jedanaesteraca i ukupan je rezultat za Hrvatsku bio 6 : 5.

U polufinalnoj utakmici Hrvatska je pobijedila Englesku nakon produžetka s 2 : 1. Hrvatska je do kraja prvog poluvremena gubila 0 : 1 golom Tripiera, no u 68. minuti Perišić je zabio gol. Mandžukić je potom dao gol u produžetku i Hrvatska je prvi put ušla u finale svjetskoga prvenstva; tako je postala druga reprezentacija nakon Argentine koja je u prvom poluvremenu polufinala gubila pa preokrenula rezultat. Hrvatska je također druga reprezentacija u svijetu nakon Engleske koja je igrala tri produžetka na svjetskim prvenstvima. U velikom finalu Hrvatsku ja na putu ka svjetskom tronu ponovno zaustavila Francuska pobjedom 4:2.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI