SRETAN ROĐENDAN KAPETANE! Na današnji dan rođen je jedan od najvećih hrvatskih sportaša, košarkaški Mozart

Monografija Dražen Petrović

Da je živ, danas, 22. listopada proslavio bi 57. rođendan. Bio je najveći među najvećima. Jedan i jedini, jedinstven ne samo na ovim prostorima već i u cijelom svijetu. Zvali su ga “košarkaškim Mozartom”, “vanzemaljcem”…Dražen Petrović je jednostavno bio – ispred svog vremena, čovjek koji se rađa jednom u 100 godina.

Dražen je rođen u Šibeniku, a košarka mu je bila život.

Već u svojim prvim nastupima Dražen Petrović zadivio je tadašnju Jugoslaviju. Svojim nevjerojatnim talentom i iznimnom snagom volje bio je, kako su govorili “predodređen za uspjeh”.


Nakon Šibenika gdje je igrao u Šibenki otišao je u Zagreb i nastavio svoj sportski put. Na Tuškancu gdje je bilo sjedište KK Cibona stvarala se sportska ekipa, koja će, kako će budućnost kasnije pokazati, proslaviti hrvatsku košarku.

Nakon uspješne karijere u Ciboni i nakon što je u gradu pod Sljemenom stekao kultni status, Dražen Petrović otišao je u madridski Real. Taj “kraljevski klub” godinama je bio zainteresiran za našeg igrača i Cibona jednostavno nije mogla odoljeti pritisku financijski daleko nadmoćnijeg protivnika. U Madridu je Dražen imao status božanstva, no nakon samo dvije godine, otišao je u SAD, u najjaču ligu svijeta. Prvo je igrao u Portlandu, a zatim u New Jersey Nets-ima.Tada je rekao da je “sve gotovo, da je dobio što je htio i nitko ga neće zaustaviti”.

Onda je počeo rat. Kad je igrao u Chicagu uputio je javnom spikeru ispravku da “on nije Jugoslaven nego Hrvat”.

Osim toga, on i Stojko Vranković sudjelovali su u antiratnim prosvjedima ispred zgrade UN-a i željeli poručiti svijetu kako se u Hrvatskoj “ne vodi građanski nego rat za neovisnost Hrvatske”.

Nakon toga ga više nitko nije nazvao Jugoslavenom.

Najveći kompliment Draženu dao je najveći od najvećih, Michael Jordan.

“Uživao sam igrati protiv Dražena. Uvijek je bio agresivan u našim dvobojima. Napadao me jednako žestoko kao što sam ja napadao njega. Imali smo nekoliko sjajnih borbi, ali na žalost bile su to kratke borbe. Bio je jedan od prvih Europljana koji su došli u Ameriku i uspjeli”, rekao je Jordan.

I kada je Draženu izgledalo da mu je “samo nebo granica u sportskom smislu” to se doslovno i dogodilo. Poginuo je 7. lipnja 1993. godine u teškoj prometnoj nesreći na autocesti u Bavarskoj.

Toga popodneva po kišnoj i skliskoj autocesti kamion-tegljač njemačkih registarskih oznaka pokušavao je izbjeći nalet na osobni automobil u svojem traku. Vozač tegljača izgubio je kontrolu nad vozilom koje je probilo zaštitnu ogradu na sredini autoceste i prepriječio se preko sva tri traka suprotnog smjera. U tom je trenutku iz pravca Frankfurta velikom brzinom dojurio Golf i udario u tegljač. Na mjestu nesreće poginuo je Dražen Petrović…

Njegova tadašnja djevojka vozila je 160 km/h, Dražen je spavao. U snu je otišao tamo gdje je “samo nebo granica”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI