LI NING – Gimnastičar koji je opčinio olimpijski svijet svoje prve uspjehe postigao je u Zagrebu 1982. i 1987. godine

Li je najpoznatiji zbog osvajanja šest medalja na Ljetnoj olimpijadi 1984. u Los Angelesu, a to su bile i Prve igre u kojima je Kina uopće i sudjelovala. Osvojio je tri zlatne, dvije srebrne medalje i jednu brončanu medalju.

Li Ning! Kineski gimnastičar koji je godinama opčinjavao svijet. I još uvijek ga opčinjava. Najprije je ga je opčinjavao svojim sportskim dostignućima, potom je sjajan bio i u poslu, danas posjeduje renomiranu tvrtku sportske odjeće i obuće s prometom od nekoliko desetaka milijardi dolara godišnje.

U svojoj gimnastičkoj karijeri bio je besprijekoran, osvojio je čak 11 svjetskih medalja, i šest zlatnih olimpijskih, a usput je uspio završiti i pravne studije u Pekingu. Još 2000. godine primljen je i u gimnastički Hall of Fame, proglašen je kineskim sportašem 20. stoljeća, a koliko je poštovan i voljen u svojoj zemlji, najbolje su mu Kinezi pokazali na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu izabravši baš njega da leteći po stadionu, Ptičjem gnijezdu pred 91.000 ljudi upali olimpijsku baklju.

Li je započeo trenirati gimnastiku kao osmogodišnjak. Brzo je došao do reprezentacije, a dvaput je nastupao i u Zagrebu, 1982. godine na Svjetskom kupu i 1987. godine na Univerzijadi, svjetskim studentskim igrama.

Li je najpoznatiji zbog osvajanja šest medalja na Ljetnoj olimpijadi 1984. u Los Angelesu, a to su bile i Prve igre u kojima je Kina uopće i sudjelovala. Osvojio je tri zlatne, dvije srebrne medalje i jednu brončanu medalju. Li je postao najpoznatiji kineski sportaš na prvim olimpijskim igrama na kojima je Kina sudjelovala, od osnutka Narodne Republike Kine 1949. godine.

I na svjetskim prvenstvima Li je bio fantastičan, osvojio je osam zlatnih medalja i tri srebrne. Li je sudjelovao i na drugim Igrama, 1988.godine u južnokorejskom Seoulu, nažalost bio je ozlijeđen. Napravio je u teškim vježbama greške i ostao je bez odličja. No, to nije umanjilo njegovu slavu.



Te godine se i umirovio i odlučio se baviti poslom, ali u sportu. Utemeljio je tvrtku – Li-Ning Company Limited. I onda i danas ta tvrtka prodaje obuću i sportsku odjeću u Kini, ali i širom svijeta, jedan od onih koji vole nositi proizvode te tvrtke je i naš tenisač Marin Čilić. Evo jednog zanimljivog podatka, po izvještaju kineskog poslovnog tjednika Li Ning je 407. najbogatiji čovjek Kine, njegovo bogatstvo se procjenjuje na pet milijardi dolara.

Na Ljetnoj Olimpijskim igrama 2008. godine Li Ning je zapalio olimpijsku vatru a ceremoniji otvaranja, nakon što je bio podignut visoko u zrak s kablovima i zrakom “trčao” oko ruba stadiona. Inače, Li je oženjen Chen Yongyanom , kolegama gimnastika koji je osvojio olimpijsku broncu 1984. godine.

Bio je još jednom u Zagrebu, točno prije 10 godina. Posjetio je i Sportski dom gdje je ostvarivao velike uspjehe.

“Prije nego sam došao u ovaj grad 1982. godine, bio sam nitko. No, tu sam si otvorio sva vrata. Da nisam imao takvu gimnastičku karijeru, ni moj biznis ne bi bio tako uspješan. Siguran sam u to”, izjavio je tada. “Nikad neću zaboraviti dane gladi i neimaštine u svom djetinjstvu.. To me učinilo jačim čovjekom i čovjekom koji danas dvostruko cijeni ono što ima.

Li Ning sa svojom tvrtkom posluje izvanredno. Najveća reklama je njegovo ime.

“Gimnastika, ali i sport općenito, može vam dati puno snova. A snovi donose onda i motivaciju i rad i radost. I jednom sve to naplatite. Neki medaljama, neki novcem”

Od naših sportaša njegovu opremu, Li Ning nosili su ne samo Čilić, nego i tenisači Ljubičić i Karlović, rukometaš Ivano Balić . Njegovu tvrtku su još promovirali Shaquille O’Neal i Dwayne Wade, ali i Jelena Isinbajeva, Jose Calderon, Asafa Powell, Andreas Thorkildsen, Christian Taylor…

Od svog osnutka Li Ning je pridavao veliku važnost originalnosti u dizajnu. 1998. godine tvrtka je postavila prvi kineski dizajn produkt i razvojni centar za odjeću i obuću te postala je prva tvrtka u industriji koja ima svoj vlastiti razvojno-proizvođački objekt u Kini. U kolovozu 2004. godine Li Ning je uspostavio centar za dizajn u Hong Kongu koji je decidiran dizajniranju odjeće za Li Ning brand. Centar također održava blisku suradnju s mnogim vrhunskim sveučilištima i istraživačkim institutima u Kini i inozemstvu kako bi se osigurala inovaciju u budućnosti.

U 2012. godini Li Ning je postao službeni sponzor kineskog košarkaškog saveza (CBA) za odjeću i obuću, s ugovorom za pet sezona od 2012./2013. pa nadalje. To se poklopilo s potpisom ugovora između NBA superstara Dwyanea Tyronea Wadea s Li Ningom. Li Ning tvrtka teži da ostane vodeći svjetski brand u industriji sportske opreme. Li Ning pomaže ljudima diljem svijeta da njihovi snovi postanu stvarnost i nastojati će u tome daleko u budućnosti.

Stoga, nije čudno da je donirao milijun američkih dolara Olimpijskom muzeju u Lausanni.

“Kao bivšeg sportaša i olimpijskog pobjednika uvijek su me vezali snažni osjećaji uz Igre. Olimpijski muzej u Lausanni dobar je izvor inspiracije: uspio je skupiti i prikazati gotovo svaki nadahnjujući trenutak u povijesti olimpijskih igara i svatko tko ga posjeti bit će dirnut, baš kao ja”.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora dr. Jacques Rogge zahvalio je Liju na lijepoj gesti.

“On je iskonski olimpijski prvak s Igara 1984. kada se Kina vratila u olimpijski pokret. Svi će ga se sjećati po paljenju olimpijskog plamena u Pekingu, a ja sam ponosan što je došao na popis prestižnih tvrtki koje će se pridružiti Međunarodnom olimpijskom odboru”.

A sve je počelo, eto, u Zagrebu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI