ŠIMUNIĆ: ‘Čak mi se svidjelo igrati u Beogradu!’

Bivša Croatia iz Melbournea, danas Melbourne Knights, klub je hrvatskih iseljenika koji čak ima i radijsku emisiju u kojoj gostuju poznati sportaši. Jedan od najvećih igrača Croatije svih vremena nesumnjivo je Josip Šimunić, prekaljeni hrvatski reprezentativac i internacionalac.
U poduljem razgovoru Šimunić se sjetio detalja svoje karijere, ali i još jedanput dao odgovor zašto je igrao za Hrvatsku, a ne za Australiju. On smatra da je to bio privilegij, ta mogućnost izbora.
“Uvijek sam sanjao o tome da igramza Hrvatsku”, ispalio je na početku odgovora, “iako Australiju obožavam.”
Objašnjenje je uslijedilo…
“Nisam to gledao kao pritisak, nego mi je bila čast što mogu birati Australiju ili Hrvatsku. Odrastao sam u Australiji, vjerojatno najboljoj zemlji na svijetu. Hvala Bogu, odrastao sam u demokratskom društvu. Naši roditelji i djedovi, koji su došli prije nas, imali su mogućnost odgajati djecu u demokratskom okruženju. A kada odrasteš i shvatiš kako svijet funkcionira, to cijeniš još više. Kad imaš priliku birati između dvije zemlje, to ti mora biti čast. Mislim da moraš slijediti svoje srce kod donošenja odluke. Neke stvari se ne mogu kupiti novcem, a to je igranje za državu mojih roditelja i djedova.”
Nije se dao Šimunić smesti ni kada su ga voditelji upitali za njegov start, kažnjen crvenim kartonom, u utakmici protiv Srbije u Beogradu.
“Puno sam puta rekao da sam spašavao momčad, da sam se žrtvovao, sretan sam da čovjeka nisam ozlijedio, ostao sam sam i da je pobjegao, mi bismo izgubili utakmicu. Sulejmani je bio brz, ali nije bio dovoljno brz. Jest, bilo je jako teško igrati u takvoj atmosferi. Publika je bila neprijateljska, ali kako je vrijeme odmicalo, počelo mi se sviđati što nastupam u takvom ugođaju.”
Šimunić je još govorio i o trima žutim kartonima na svjetskoj smotri prije 13 godina u Njemačkoj u utakmici protiv njegove Australije, o najsretnijem trenutku, kada je prvi put nastupio za Hrvatsku na turneji po Južnoj Koreji kod izbornika Mirka Jozića…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI