SETIEN NIJE KALIBAR ZA BARCELONU: Katalonski div mora pronaći trenera koji razumije filozofiju!

Grafika: 7dnevno

Barcelonina godina za zaborav! Tako se može okarakterizirati navedena sezona koja zbog koronavirusa još uvijek nije gotova.

Prvenstvo je odlučeno već, mrski rival Katalonaca, Real Madrid uzeo je krunu najboljeg kluba u Španjolskoj dok u španjolskom Kupu, Barcelona se davno oprostila.

Jedino što ostaje za bilo kakav spas sezone je osvajanje Lige prvaka, iako sudeći po trenutačnoj formi i to će biti samo puki san. U osmini finala Barcelona igra protiv talijanskog Napolija koji također nije u dobroj formi obzirom da se nalaze na posljednjem mjestu koji vodi u europska natjecanja.

Tako da Barceloni jedino što preostaje “baciti sve karte” na Ligu prvaka, ali sudeći po samom govoru tijela igrača, bit će apsolutna sreća ako i Napoli uspiju izbaciti. Ukoliko prođu u četvrfinale ići će najvjerojatnije na njemački Bayern Munchen, a Bavarci su svijet za sebe i gotovo sigurno će izbaciti Barcelonu, ukoliko se u međuvremenu Setienove snage ne poslože.

Prema navodima španjolskih medija, prava drama se odvijala u svlačionici Barcelone nakon poraza od Osasune. Jedan dio mogao se i vidjeti na TV kamerama gdje je Messi nezadovoljan bio porazom i gubitkom naslova od mrskog rivala. Također je istaknuo kako ovo nije Barcelona i mora se puno bolje voditi momčad ukoliko žele nešto osvojiti.



Kada vam se daleko najbolji igrač tako obraća u javnosti, onda je definitivno to signal za crveni alarm. Sastanak Setiena i predsjednika Barcelone je navodno odrađen gdje je aktualni trener “preživio” do kraja ove “korona-sezone”, ali pitanje je kako će sljedeća sezona izgledati.

Quique Setien došao je doslovno na Camp Nou preko noći, kao vatrogasac koji bi ugasio požar u seriji lošijih rezultata. Zamijenio je Valverdea na klupi i očekivao se kakav-takav preporod Katalonaca. Više je to trebalo djelovati kao šok-terapija za igrače kako bi izvukli maksimum iz sezone, ali kriza se produžila do trenutka kada je prvenstvo završeno u korist Real Madrida.

U svojem životopisu Setien može tako nadodati i krunu svoju trenerske karijere, imao je priliku voditi jednu od najboljih momčadi na svijetu, iako u ovom trenutku to je daleko od istine. Angažirati trenera kojem je do tad najveći uspjeh voditi momčad Real Betisa i to bez osvajanja bilo kakve titule je totalno apsurdno u tako velikom klubu s bogatom poviješću.

Bez ikakve uvrede Setienu, drago nam je što je uspio dogurati tako daleko, ali iskreno bez valjanog trenerskog iskustva, isto vam dođe kao da osobu bez velikog iskustva dopustite voditi Agrokor.

Vrijedi istaknuti kako je i sam Setien bio iznenađen poziv u Barcelonu kako bi preuzeo klub jer nije očekivao bilo kakav trenerski poziv u dogledno vrijeme, a kamoli onaj da vodi jednog od najboljih igrača današnjice u vidu Lionela Messija.

Sigurno je jedno: Iza kulisa Uprava Barcelone u potrazi je za trenerom koji će više odgovarati profilu za sami klub, jer iskreno krajnje je vrijeme da se prestane eksperimentirati sa trenerima. Vrijeme je dovesti trenersko ime koji zna svoj posao ili barem postaviti trenera koji razumije filozofiju nogometa kao što je u Barceloni.

Ne smiju se događati izleti kao što se dogodilo kada su angažirali Gerarda Martina u sezoni 2013/2014. jer vrlo lako se može poistovjetiti sa ovom trenutačnom sezonom.

Barcelona je u trenutku kada je imala za glavnog trenera Pepa Guardiolu ili Luisa Enriquea, igrala jedan od najboljih mogućih nogometa u tim sezonama. Naravno ne može se sezona kada je Guardiola bio na klupi usporediti s iti jednom kasnije, ali Enrique se itekako može pohvaliti da je imao dobar trenerski put u Barceloni.

Zajedničko Guardioli i Enrique: razumiju filozofiju nogometa koju Barcelona gaji. Obojica su bili igrači Barcelone u vremenima kada je klub počeo gajiti specifičnu igra u smislu tika-taka i najbolje su svoje znanje mogli prenjeti na igrače.

Istina je sljedeća: Barcelona u sljedeću sezonu (ma kakva god ona bila zbog koronavirusa) mora ući spremnija nego ikad, i to ne samo po pitanju potencijalnih igračkih potencijala nego prvi zadatak je srediti mjesto trenera.

Donosimo listu potencijalnih trenera koji bi mogli doći na mjesto glavnog trenera (napominjemo kako je ovo lista koja je svojevoljno napravljena):

Mauricio Pochettino – argentinski stručnjak koji je napravio pravo malo čudo sa Tottenhamom. Najviše je zadužen za preporod Spursa gdje ih je vodio do finala Lige prvaka u kojoj su izgubili od Kloppovih trupa. Iako je ostao bez posla u prosincu prošle godine zbog lošeg početka sezone, njegovo znanje i karizma sigurno bi mogla odgovarati stilu Barcelone. U Tottenhamu je afirmirao igrače kao što su Harry Kane i Dele Alli koji su danas nositelji tog kluba i engleske reprezentacije.

Max Allegri – talijanski trener kojem je zadnji angažman bio u Juventusu. Sa “Starom Damom” jedino mu je falilo osvojiti Ligu prvaka i bio je najbliže u trenutku kada je igrao finale protiv Barcelone i Real Madrida, ali falilo je malo sreće da naslov europskog prvaka skrene u Torino. Obzirom na vođenje Juventusa, ima iskustva u osvajanju naslova i vođenja raznih ega unutar momčadi.

Unai Emery – trener koji je vodio u španjolskoj ligi Sevillu i upoznat je sa situacijom kakva je u Barceloni. Nakon Seville, vodio je francuskog PSG-a i engleskog Arsenala te mu je ujedno momčad s Emiratesa zadnja koju je vodio. U Topnicima nije uspio implementirati svoju filozofiju igre pa je nakon godinu ipo dana otišao i trenutačno je bez posla. Obzirom da je promijenio dvije lige u međuvremenu, povratak u La Ligu bio bi logičan slijed za Emeryja.

Laurent Blanc – poznati bivši nogometaš bio je dio generacije na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj koja je osvojila zlato, bacio se u trenerske vode te mu je prvi anganžman bio u Bordeaux. Taj trenerski posao lansirao ga je na klupu francuske reprezentacije gdje se zadržao dvije godine da bi nakon toga preuzeo PSG. Jedini problem koji je u vezi Blanca je taj što od 2016. godine nema trenerskog angažmana pa je i pravo pitanje da li bi kvalitetno mogao voditi klub kao što je Barcelona.

Carles Puyol – legendarni kapetan Barcelone bio bi odlično rješenje na klupi. Svojom borbenošću i karizmom zadužio je klub u kojem je proveo cijelu svoju nogometnu karijeru, sigurno bi oduševio navijače povratkom u klub kao trener. Iako nema trenerskog iskustva, razumije filozofiju nogometa i mogao bi se nositi sa svime što nosi ta pozicija. Dobio bi veliki kredit i respekt kod igrača i navijača, a i Uprava bi stala iza njega. Samo je pitanje da li se on sam osjeća spremnim za takvu ulogu.

Xavi Hernandez – poslije Puyola, sigurno još jedan ozbiljan kandidat za klupu. Već su ranije, za vrijeme odlaska Valverdea bile špekulacije kako će upravo Xavi preuzeti klupu, ali je odbio jer je sam rekao kako se ne osjeća spremnim za preuzeti tako veliku ulogu. Trenutačno vodi katarski Al-Sadd i jedini način na koji bi preuzeo klupu Barcelone je kad bi ga pustili da projekt krene graditi otpočetka te da mu se ne miješaju u posao. Smatramo kako je ovo idealna situacija.

Pep Guardiola – o njemu ne treba puno napisati. Trenutačno je na čelu Manchester Cityja te je i sam rekao kako bi uskoro mogao otići s klupe Građana. To je naravno ponovno aktualiziralo priču da se vraća kući, ali još je daleko od realizacije. Iako je ranijih godina govorio kako se neće vraćati u klub kao glavni trener, ipak je u posljednjim medijskim istupima hipotetski govorio o povratku nazad. Naime, hipotetski govoreći, rekao je da bi se vratio ako Bartomeu ne bi više bio predsjednik, kad Abidal se ne bi miješao u posao dovođenje igrača te Xavi bude sportski direktor.

Sigurno Barcelonu čeka vruće i teško ljeto po pitanju dovođenja novog trenerskog imena, ali sada ekipa mora dovršiti ovu aktualnu sezonu koja je produljena zbog pandemije koronavirusa u svijetu. Iako još uvijek nije odlučeno da će Setien otići, jedino što ga može spasiti je osvajanje Lige prvaka, ali takva misija u ovom trenutku je nemoguća.

Autor: Edwin Nicky Džemidžić 

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI