Romelu Lukaku: belgijski reprezentativac koji vodi Inter do Scudetta

Lukako/Instagram

U svojoj prvoj sezoni u talijanskom klubu, Romelu Lukaku postigao je 14 golova u samo 18 utakmica – nadmašio je Cristiana Ronalda – i pomogao je Interu doći na vrh Serie A i tako prijeti osmogodišnjoj vlasti Juventusa u ligi.

Inter ga je ljetos potpisao za klub rekordnih 80 milijuna eura (74 milijuna funti) iz Manchester Uniteda, jer su mnogi bili uvjereni kako nije igrač za najveće klubo, ali umjesto toga on je u formi karijere.

Jedan od najznačajnijih razloga koji stoji iza impozantnog početka života Lukakua u Italiji je njegov odnos s Conteom. Ovo je prvi put da su par radili zajedno, ali već su se godinama divili sposobnostima jednih drugih.

Lukaku je prvi put uhvatio Conteov rad kada je Talijan bio u Juventusu – klubu kojim je upravljao od 2011. do 2014. Conte je za vrijeme treniranja Chelsea pokušaj dovesti Belgijca, no ovaj potpisao za Manchester United.

“Jako sam želio Romelua kad sam bio u Chelseaju, čak i kod Juventusa”, rekao je Conte ranije ovog tjedna. “Uvijek sam govorio da je Romelu grubi dijamant koji je trebao raditi kako bi ga izgladio.”



“Sad mogu započeti raditi na poliranju dijamanta.”, rekao je Conte.

Lukaku je oduvijek posjedovao snagu i tempo, ali Conte i njegov trenerski stožer rade na razvijanju taktičkog razumijevanja igre.

Gledajući statistike, teško je tvrditi da je Lukaku išta drugo nego jedan od najboljih napadača svjetskog nogometa.

U prvih pet europskih ligaša samo su Robert Lewandowski (19), Ciro Immobile (19), Timo Werner (18) i Jamie Vardy (17) postigli više golova od Lukakua koji s 14 golova izgleda dobro na putu da nadmaši svoje najbolje-

U svojoj debitantskoj sezoni u Manchester Unitedu postao je jedan od samo 11 igrača Uniteda koji su postigli 25 golova ili više u sezona od 1992-93 pa nadalje. Eric Cantona, Andy Cole i trenutni menadžer Solskjaer (svaki po 25) su među napadačima koji nikada nisu postigli Lukakuov 27-metarski rezultat u Unitedu.

Ima samo 26 godina, ali jedan je od vodećih napadača u Europi već oko osam godina. Čak je i u Manchester Unitedu postigao 42 gola u otprilike 90 utakmica, što nije loše – jedan od svake dvije, a to su napadači.

Kad je Lukaku odlazio iz Intera, Ole Gunnar Solskjaer opisao ga je kao jednog od najboljih napadača “ciljanog čovjeka” u nogometu.  Sam Lukaku osporio je tu tvrdnju, inzistirajući da je bolji igrač kad je okrenut golu i Conte je pokazao vjeru u njega da će igrati kao takav napadač.

Igrajući zajedno s Lautarom Martinezom, par je sklopio smrtonosno partnerstvo postigavši ​​među njima 23 gola u Serie A. Po ovome ispada kako su Martinez i Lukako sa sjajnim diregnetskom palicom Conteom spojili se u pravo čudo.

Kao i mnogi nogometaši, samopouzdanje može odigrati značajnu ulogu u izvedbi na terenu, a Lukaku se čini da se ne razlikuje. Kada je Lukaku prvi put stigao u Milano da dovrši liječnike prije njegova prelaska iz Manchester Uniteda, dočekalo ga je stotine navijača, što mu je sigurno imponiralo jer se želio osjetiti važnim igračem.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI