RJEŠENJE ČEKA I HRVATSKA: Igrači i liga u sukobu oko početka nove sezone

Sezona u NBA ligi obilježena dugom stankom zbog koronavirusa završena je nedavno, a sada je u fokusu kako će stvari izgledati dok igrači i momčadi budu na okupu u 2020./21.

Nakon što smo donedavno pratili utakmice odigrane u izolaciji u tzv. ‘mjehuriću’ u blizini Orlanda na Floridi, gdje se igralo bez gledatelja na tribinama i sa strogim epidemiološkim mjerama, još uvijek nema odgovora o terminu početka nove sezone. O tome raspravljaju NBA liga i Udruga igrača koji se ne mogu dogovoriti o datumu kada bi se moglo ponovno igrati.

NBA ima prijedlog o početku 22. prosinca i igranju 72 utakmice u regularnom dijelu sezone, prije doigravanja. Igrači žele početak sredinom siječnja, a njihovu raspravu ćemo sa zanimanjem pratiti i u Hrvatskoj s obzirom na naše NBA zvijezde koje su pod velikim upitnikom za kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju.

Znamo da su tokijske OI zbog koronavirusa odgođene za 2021., a prije toga Hrvatska će ih pokušati izboriti na kvalifikacijskom turniru u Splitu koji je na rasporedu od 29. lipnja do 4. srpnja sljedeće godine. Rješenje nesuglasica o početku nove NBA sezone bilo bi povoljnije za Hrvatsku ako se krene u prosincu iako bi i tada sve ovisilo o ulasku klubova s našim igračima u doigravanje i mogućnosti da naši reprezentativci iz NBA lige imaju barem malo odmora prije nego počnu kvalifikacije.

Varijanta da se krene u siječnju jako bi smanjila mogućnost da hrvatske NBA zvijezde vidimo u reprezentaciji na kvalifikacijskom turniru u Splitu, a takva opcija ne odgovara ni ligi iz financijskih razloga. Moguća odgoda početka nove sezone i potencijalni gubitak utakmica mogao bi dovesti do gubitka od 500 milijuna do milijarde američkih dolara predviđenih prihoda, što bi se negativno odrazilo na plaće igrača – koji su zbog toga također pod pritiskom.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI