Prošao ispod radara svih, a jedan je od najboljih u Europi!

facebook/dinamo

Provukao se ovoga ljeta ispod radara svih, a jedan je od najboljih u Europi. Dolaskom Theophile-Catherinea, Majera, Dilavera, Oršića, Petkovića i ostalih, nitko zapravo nije predavao previše pažnje Poljaku Damianu Kadzioru. Najavljen je kao zamjena za Soudanija, ali na kraju je vrlo brzo gurnut na marginu momčadi i nekako se njegovo ime najmanje čulo ove jeseni. Ali potpuno neopradvdano!

Kadzior još nije član udarne postave Dinama, a kako i bi kada je Hajrović u fantastičnoj formi i grijeh bi ga bio izvaditi. Međudim, Bjelica je iz jednog razloga inzistirao na dovođenju Kadziora, koji je ipak možda mogao igrati u prvoj postavi, recimo Lecha, koji ga je također htio dovesti. Bjelica je Kadziora pratio dok je bio u Poljskoj i dobro je znao koga dovodi.

Naime, Kadzior ima ubojit centaršut, možda i najbolji od svih u Prvoj HNL. Svaki centaršut koji ovaj Poljak ispali izaziva strah kod obrane, a sada se pokušajte prisjetiti kada ste to posljednji put vidjeli u Dinamu.

Kadzior, za kojeg dobar dio navijača nije ni čuo je ove sezone upisao već osam asistencija! Pazite sada ovo. To nije uspjelo još niti jednom igraču Lige pet. Samo Miralem Sulejmani i Amir Derviščević imaju više asistencija od Kadziora u Europi. Srbin je u dresu Young Boysa upisao deset, a Mariborov veznjak jednu manje.

Što se tiče Lige pet, vodeći je Suso iz Milana i Pepe iz Nice koji su na brojci od sedam asistencija. Potom su Sancho iz Borussije i Di Marija iz PSG, sa po šest asistencija. Naglasit ćemo, svi ovi igrači članovi su udarnih postava svojih momčadi, a Kadzior je član druge postave Dinama i koristi svaku priliku koju mu Bjelica da.



Nastavi li Poljak ovim tempom, lako bi mogao postati najboljim asistentom u novijoj povijesti Dinama. Posljednji koji je ostvario impresivan broj asistencija bio je Soudani, koji je u sezoni 2014./15. imao 16 asistencija, ali nastavi li ovako, Kadzior bi ga mogao prestići.

Tko je Damian Kadzior?

Nedavno smo pričali s novinarom krakovske Gazete, Damianom Golabom, koji nam je svašta ispričao o Kadzioru.

“Kadzior je bio na širem popisu poljske reprezentacije uoči Svjetskog prvenstva, ali na kraju ga izbornik Adam Nawalka nije zvao. Prije svega godinu dana Kadzior je poljsku drugu ligu i do sada je imao samo kraće epizode u Ekstraklasi. Nije uspio u Jagielloniji, svom prvom klubu i išao je na posudbe. U sezoni 2016./17., bio je jedan od najboljih igrača u drugoj ligi i brojni su ga klubovi iz Ekstraklase počeli primjećivati.

Kadzior je bio blizu Cracovije, ali tada je klub promjenio trenera i odlučio se za Gornik. To je bio sjajan odabir jer Gornik je te sezone izborio plasman u Ekstraklasu i to je tek bilo veliko iznenađenje. To je klub koji nema puno novca, ali trener Marcin Brosz je stvorio sjajnu mladu momčad s relativno anonimnim igračima, a Kadzior je bio dio njih. Tu je napravio veliki iskorak. Nakon svega nekoliko mjeseci Nawalka ga je pozvao u reprezentaciju, ali još nije debitirao.

Nakon solidne sezone u Gorniku pričalo se da je Kadzior dobio bogte ponude iz Belgije i Rusije, ali on je na kraju odabrao Dinamo. Bjelica je ovaj put bio brži od svog bivšeg kluba iz Poznanja. Da, Lech je također htio Kadziora, ali on je otišao u Dinamo.

Kadzior ima odličan udarac s distance, ima dobru kombinatoriku i dobar pregled igre. I evo još jedna zanimljvost, Damian je iz nogometne obitelji, njegov otac Robert Kadzior bio je nogometaš i šest puta je nastupio u Ekstraklasi za Jagielloniju”, ispričao nam je nedavno novinar poljske Gazete, Damian Golab.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI