PRIČALI SMO S LEGENDARNIM ANTOM KOSTELIĆEM: ‘Ovo što vam govorim nije zbog veličanja Janice i Ivice’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

“Iskreno ću vam reći, najiskrenije. Skijanje danas i ono skijanje iz doba Janice i Ivice praktički nije isti sport. Puno toga se promijenilo!”

Rekao je to alfa i omega skijanja, nekad Svjetskog kupa, trener svoje djece (i jedan od najvećih trenera uopće) koja su poharala skijališta diljem svijeta. Ante Kostelić.

Da, Janica i Ivica Kostelić bili su i ostali nenadmašni skijaški šampioni.

“Nemojte misliti da ovo govorim da bi uveličao uspjehe svoje djece ili umanjio uspjehe današnjih skijaša, ni slučajno”, upozorava nas Ante Kostelić.

“Stvar je u tome da se mijenjaju pravila na čudne načine. Da vam objasnim, to što se radi isto je kao da u nogometu smanjite igralište sa sto na nekih pedesetak metara, a to je u nogometu nemoguće i nedozvoljeno.”



Na što cilja Ante Kostelić nakon što smo ga zamolili da nam najavi svjetsku smotru u talijanskoj Cortini di Ampezzo…

“Siguran sam da nas Filip Zubčić može razveseliti, ali sve će to ovisiti kako će i tko postavljati staze, jer moram vam reći da su ove današnje staze prelake pa i prekratke. Događa se da svi konkuriraju za odličje pa i oni koji nisu blizu vrhu. Staze moraju biti zahtjevne i tehnički naporne. Da se vidi tko zna, a tko ne zna.”

“Nitko ne može zaprijetiti skijaškim zemljama”

Potom nastavlja:

“Danas je sve napravljeno da netko sa strane, kao što smo mi iz Hrvatske to učinili, ne može više osvojiti Svjetski kup. Malo toga se prepušta slučaju, sve je organizirano da nitko ne može zaprijetiti onim, nazovimo ih tako, skijaškim zemljama. Mene to osobno smeta, ali kako je većina njih u Svjetskom kupu, tako će biti i na svjetskoj smotri, iz takve klike, ne treba očekivati neka iznenađenja.”

Kostelić je uvijek zanimljiv, njegova razmišljanja idu široko:

“Zamislite vi ovo, na dvama zadnjim olimpijskim igrama jedna Austrija, sređena i jaka zemlja, osvojila je samo jednu medalju, i to u jedrenju, klasi laser, gdje su za nju nastupali Slovenac, a trenirao ih Hrvat. Istovremeno mala Hrvatska, zemlja takva kakva je, osvojila je 17 medalja. Što želim reći? Da Austrija ni pod koju cijenu ne želi izgubiti primat barem u skijanju, iako svi ostali napreduju, k tome je i ugrožavaju.”

Naposljetku zaključuje:

“Skijanje je egzaktan sport, uvijek je bilo i naporno i tehnički teško. Čim izgubi elemente težine to više nije to. Volim kada se natječe po rubu, da se vidi tko ima i umijeće i psihu. Zato sam skloniji ovom razmišljanju da se skijanje promijenilo na način koji mi nije poželjan.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI