PREMINUO NAJSTARIJI ŽIVUĆI HRVATSKI OSVAJAČ MEDALJE! Zbog domoljublja je završio u zatvoru, slaveći pobjedu Dinama nad Crvenom zvezdom

Foto: Admir Buljubasic / CROPIX

Tužne vijesti nam dolaze sa juga Hrvatske. Dr. Hrvoje Kačić, legendarni vaterpolist Juga i jugoslavenske reprezentacije, preminuo je u 91. godini života u Dubrovniku.

Doktor Kačić cijelu svoju karijeru igrao je za Jug, iako su mu tijekom služenja vojnog roka u JNA nudili da nastupa za splitski Mornar, koji je bio klub Jugoslavenske ratne mornarice (JRM-a), ali je Kačić to odbio i ostao u Dubrovniku, jer je bio veliki domoljub i patriot, a zbog “hrvatskog nacionalizma” završio je zatvoru još 1952. godine.

To ga je spriječilo u odlasku OI u Finskoj iste godine, a sve zbog slavlja pobjede Dinama nad Crvenom zvezdom po dubrovačkim ulicama, zbog čega je strpan u zatvor na 30 dana, koje je proveo gradeći obalu u Cavtatu.

Zbog tog “nedjela” dr. Kačiću su tijekom 50-tih tri put oduzimali putovnicu. Kao igrač s vaterpolo reprezentacijom tadašnje Jugoslavije osvojio je srebro s EP u Beču 1950., što je bila prva reprezentativna medalja uopće za bivšu državu.

Kačić je na OI u Melbourneu 1956. osvojio srebrnu medalju, isto kao i 1958. na EP u Budimpešti. Godine 1957. proglašen je i najboljim igračem jakog međudržavnog turnira “Trofeo d‘Italia”. S dubrovačkim Jugom osvojio naslov prvaka Jugoslavije 1950. i 1951. godine.

Doktor Hrvoje Kačić bio je i najstariji živući osvajač olimpijske medalje za bivšu Jugoslaviju, koju je osvojio 1956. godine na OI u Australiji. Kačić je na OI u Melbourneu 1956. osvojio srebrnu medalju, kao i 1958. na EP u Budimpešti.



Najboljim igračem jakog međudržavnog turnira “Trofeo d‘Italia” proglašen je 1957., a s dubrovačkim Jugom osvojio naslov prvaka Jugoslavije 1950. i 1951. godine.

Doktor Kačić bio je i najstariji živući osvajač olimpijske medalje za bivšu Jugoslaviju, koju je osvojio 1956. godine na OI u Australiji. Doktor pomorskog prava, Hrvoje Kačić od 1994. do 2001. bio je predsjednik Državne komisije za granice Republike Hrvatske.

Zapaženi su bili njegovi radovi na utvrđivanju pomorske granične crte u Savudrijskoj vali, kod poluotoka Prevlake i drugdje. Kao nezavisni je zastupnik bio u Saboru od 1990. do 1994., te je vodio Odbor za vanjsku politiku Sabora, a sudjelovao je u donošenju prvog Ustava Republike Hrvatske te je bio član niza državnih komisija i izaslanstava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI