PREMINUO GIMNASTIČAR KOJI JE HRVATSKOJ DONIO PRVA SVJETSKA FINALA: ‘Hvala ti za sve što si dao hrvatskom sportu’

Izvor: Facebook/Hrvatski gimnastički savez

Gimnastičar koji je predstavljao Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996., Aleksej Demjanov preminuo je u 48. godini života.

Tu informaciju potvrdio je i Hrvatski gimnastički savez, a Demjanov je bio jedan od pionira hrvatske gimnastike te sportaš koji je prvi predstavljao Hrvatsku u finalima gimnastičkih prvenstava.

Sa svojim je trenerima napravio je prve korake gimnastike u Hrvatskoj, a od tada se sport vinuo od nebesa.

U nastavku u cijelosti prenosimo emotivnu objavu HGS-a.

“Hrvatska gimnastička obitelj ostala je bez svog prvog gimnastičkog olimpijca. Preminuo je Aleksej Demjanov. I to u tek 48. godini života. Ovaj veliki gimnastičar rođen je 9. prosinca 1973. godine u ruskom gradu Cherkessku, istom onom gradu u kojem je u nedjelju, 8. kolovoza, preminuo.



Demjanov je kao već vrhunski vježbač u Hrvatsku došao 1993. godine i to zahvaljujući velikom gimnastičkom entuzijastu i znalcu, Nenadu Solaru koji je tada bio izbornik hrvatske reprezentacije.

Već 1995. godine Demjanov je na svom prvom Svjetskom prvenstvu u Sabaeu izborio nastup na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. Ovaj sjajni višebojac, ali prije svega specijalist za karike, ali i preču i ruče, Hrvatskoj je donio prva svjetska finala (Lausanne 1997. – 7. mjesto na karikama), europska (Bröndby 1996. – 8. mjesto na ručama i 9. u višeboju), bio je pobjednik Univerzijade 1995. u Fukuoki (karike) i srebrni na Siciliji 1997. (karike), ali i osvajač niza medalja na Svjetskim i Europskim kupovima.

I to u vrijeme jednog od najvećih karikaša svih vremena, Talijana Jurya Chechia koji je svojedobno za hrvatskog reprezentativca rekao “jedini čovjek kojeg se bojim je Aleksej Demjanov”!

Aleksej Demjanov i njegovi treneri Aleksandar Chernov i Nenad Solar napravili su prve korake hrvatske gimnastike koja se proteklih 15-ak godina vinula u najveće visine. Oni su postavljali temelje, učili generacije novih gimnastičara, a danas vrhunskih hrvatskih trenera.

Aljoša, u ime Hrvatskog gimnastičkog saveza i cijele gimnastičke obitelji, hvala ti za sve što si dao hrvatskom sportu.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI