Predsjednica u Kanadi pozirala sa živućom boksačkom legendom hrvatskog porijekla

Društvene mreže

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još uvijek je u službenoj posjeti Kanadi. Tamo ju je dočekao predjsednik Vlade Justin Trudeau, a predsjednica je tom prilikom uručila Povelje Republike Hrvatske za doprinos očuvanju i jačanju povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske.

Međutim, predsjednica se stigla podružiti i kanadskim Hrvatom Georgeom Chuvalom, odnosno Jurjem Čuvalom, legendarnim boksačem koji je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća bio jedan od najboljih teškaša na svijetu.

Chuvalo je svojevremeno namučio i ponajboljeg boksača svih vremena Muhammada Alija. U bogatoj 22 godine dugoj karijeri Chuvalo je dva puta boksao s Allijem, 1966. godine i 1972. godine. U oba meča Chuvalo je izgubio, ali je itekako namučio tada najpopularnijeg borca na svijetu.

“Chuvalo je bio najtvrđi boksač s kojim sam se ikad borio. Primao je moje najbolje udarce”, rekao je to svojevremeno Ali. Uistinu, hrvat kanadskog porijela nikada nije pao u ringu, čak mu niti Ali nije mogao ništa i u oba meča je izdržao do kraja.

“Ja ću uvijek reći da nikad u životu nisam izgubio. Tako je bilo i s Alijem. Sjećam se dobro tih borbi. Kad smo se prvi put borili, namjerno je podigao ruke i tražio da ga udarim u tijelo. To je napravio samo jedanput. Nakon borbe je krvario i završio u bolnici, a ja sam sa ženom otišao na ples. Tko je tu pobjednik”, pitao se Chuvalo, koji je snimio i dokumentarac o meču s Alijem.



Navodno je po njemu nastao i Rocky, odnosno priča se kako je Sly Stallone kreirao legendarnog ‘Talijanskog Pastuha’ baš po Chuvalu.

“Stallone u filmu pokazuje svoju sliku, a to je zapravo fotografija s jednog mojeg meča. No ne znam jesam li ga inspirirao za film, nikad ga nisam pitao”, rekao je Chuvalo.

Chuvalo je rođeni Kanađanin, njegov otac Stjepan emigrirao je u Kanadu 1926. godine iz sela pored Ljubuškog. Profesionalnu boksačku karijeru započeo je 1956. godine, a njegov rekord je gotovo nevjerojatan. Ima čak 73 pobjede, od toga ih je 64 zaradio nokautima, izgubio je 18 puta, a dva puta je bilo neodlučeno.

Gubio je na bodove dva puta naslov svjetskog prvaka, a nitko ga nije srušio u ringu u cijeloj njegovoj karijeri.

Nažalost, Chuvalov privatni život prožet je tragedijama. U periodu od samo 11 godina ostao je bez sinova Jesseja, Georgieja Leeja i Stevena i to zbog ovisnosti o heroinu. Kasnije je ostao i bez supruge koja si je zbog svega što se dogodilo oduzela život.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI